Genealogie leeft!

HCC!genealogie organiseert demo-dag

Dit artikel delen:

Genealogie of stamboomonderzoek is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie. Aldus Wikipedia. Laat dat nu net het thema zijn van een gratis toegankelijke bijeenkomst van HCC!genealogie, een interessegroep die deel uitmaakt van de grootste computerclub van de Benelux, good ol’ HCC.

De dag - aanstaande zaterdag - opent met een presentatie over het programma Ancestor Tree Manager, een gratis genealogieprogramma waarmee op eenvoudige wijze een website is te maken, inclusief foto’s en scans van de burgerlijke akten. Achter de knoppen niemand minder dan bestuurslid John Glaser. Genoemd pakket is in 2012 ontwikkeld door een enthousiaste amateurgenealoog en maakt door de input van gebruikers nog altijd een heuse ontwikkeling door. Zo zijn er inmiddels Engels en Duitstalige versies verschenen. Hoewel onafhankelijk, legt Glaser graag de sterke punten van het programma uit en demonstreert hij de mogelijkheid om er een website mee op te tuigen. Een must-visit voor stamboomonderzoekers dus.

Hoewel het niet helemaal onder genealogie valt, staat de tweede presentatie in het teken van de website Nederlands Militair Erfgoed. Nu is het enthousiaste woord aan Jan de Keizer, verantwoordelijk voor het project ‘Officiersboekjes van het Nederlands Militair Erfgoed’. Hij gaat aan de hand van een aantal namen na bij welk krijgsmachtonderdeel betrokkene heeft gediend en in welke rangen. Ook is via inzage in een officiersboekje na te gaan waar de militair in kwestie gelegerd is geweest en of hij of zij is uitgezonden naar Nederlands-Indië of Suriname. Ook laat De Keizer zien hoe genoemde website toegang geeft tot gezamenlijke militaire collecties en bronnen. Daarbij gaat het om honderden officiersnamen met informatie over hun rang, loopbaan, regiment en aanstellingsdatum uit de officiersboekjes uit de periode 1810-1940. Een extra reden voor een must-visit dus.

HCC!genealogie

HCC!genealogie in sinds 1986 een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux. Het is een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet rond dit onderwerp te bieden heeft.

De gratis toegankelijke bijeenkomst start op zaterdag 29 februarirond 11.00 en vindt plaats in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt. Meer info hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-27T16:15:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.