Jan Baan met groot rijbewijs op campervakantie

Jan Baan

Ict-entrepreneur Jan Baan heeft zijn groot rijbewijs gehaald om op pad te gaan met zijn nieuwe camper. Die Hymer van zeven meter lang en een gewicht van 3250 kilo overschrijdt bijna de gewichtsgrens van het C1-camperrijbewijs (tot 3500 kilo). Dat werd dus lessen, leren en examen doen. Nu kan hij met een gerust hart op pad.

Good ol' Jan Baan (75) haalde onlangs zijn vrachtwagenrijbewijs, schreef de Stentor vorige week. Tijdens een gesprek met een Puttense rijschooleigenaar raakte Baan overtuigd dat wanneer de fietsen en een volle brandstof- en watertank meegaan, het maximum gewicht dat hij met zijn camperrijbewijs aan kan, snel is bereikt. 

Hij besluit de uitdaging aan te gaan en neemt lessen voor zijn groot rijbewijs. ‘Ik houd wel van een avontuurtje en heb wel wat energie. Mijn vrouw is de autoriteit thuis, dus moet ik het buiten de deur waarmaken’, vertrouwt de ict-ondernemer de krant toe.

‘Wat nu moeilijk is, is morgen minder moeilijk en overmorgen makkelijk’, luiden de levenslessen van de ondernemer die ‘gewend is om te gaan met onzekerheden'.

Theorie-examen

Baan, die tijdens het vijftigjarige jubileum van Computable (2018) de Gouden Computable Award ontving, haalde zijn eerste theorie-examen in één keer. Dat ging over de techniek van dieselmotoren, het remsystemen en luchtvering.

Het tweede examen: over administratie, formulieren, rusttijden en regelgeving, ging iets minder. Toch weer die boekhouding. Maat volgens Baan lag het aan de vele strikvragen en ook aan zijn nonchalance. De derde keer haalde hij dat extra theorie-examen wel.

Unieke prestatie

Eind juni haalt Baan na flink wat praktijklessen in een bakwagen van MAN zijn praktijkexamen. Volgens het CBR is dat een bijzondere prestatie. ‘Het is uniek om op deze leeftijd nog je C-rijbewijs te halen. Het aantal mensen ouder dan 65 jaar dat voor deze categorie slaagt, is jaarlijks al niet zoveel. 75 jaar spant wel de kroon', meldt een CBR-woordvoerder aan de Stentor.

Baan is apetrots dat hij zijn examen heeft gehaald en mag nu tot 25 ton meenemen. Maar voor Jan geen vlam in de pijp. Hij toert deze vakantie rustig naar Frankrijk, Italië en Oostenrijk en gaat langs bij zijn acht kinderen. Net als de mevrouw van het CBR wensen we Jan vele veilige kilometers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En zijn zoon mocht met Bezos in de raket gisteren ?
:)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-20T15:15:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.