Ontmoet een kaasmaakrobot en een kroboot op TU Delft

Studenten minor Robotica presenteren acht nieuwe robots

Innovatie

Een robot die kaas maakt, een pijpgrijprobot, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen, een rozenplukrobot, een hostrobot die samenwerkt met een mechanische bartender, een robotbal en een kroboot, een robot die eendenkroos verwijdert uit sloten. Deze acht robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

De demodag is het jaarlijks terugkerende hoogtepunt van de minor Robotica van de technische universiteit, een educatief programma waarin studententeams van verschillende studierichtingen vijf maanden lang werken aan een robot. Dit jaar werkten acht verschillende teams aan een robot. Tijdens de demodag op 18 januari presenteren de teams de resultaten van hun inspanningen.

De studententeams maken de robots in opdracht van een klant, bijvoorbeeld een bedrijf of een ziekenhuis. In een aantal gevallen lossen de robots ook een probleem op. Zo is de ‘Kroboot’ voortgekomen uit een opdracht van het Hoogheemraadschap Delfland om het kroos in de wateren van Delfland op te ruimen.  

Bij de TU Delft is een minor een samenhangend vakkenpakket waarmee studenten zich, naast hun hoofdstudierichting, kunnen verdiepen en verbreden. Het doel van de minor Robotica is om studenten te leren om, in opdracht van een klant en in een complexe, multidisciplinaire omgeving, aan een robot te werken.

Robots

Dit zijn de robots die tijdens de demodag van 18 januari tussen 15.00-17.00 te bewonderen zijn op de locatie Science Centre Delft:

- Roboboot (Trident)

Klant: Damen Shipyards

Deze autonome boot, Trident gedoopt, moet in 2018 mee gaan doen aan de Roboboat Competition in Florida (VS). Het doel van het team is om een boot te creëren die zelfstandig kan varen en daarnaast zelf acties kan uitvoeren. De boot moet bijvoorbeeld in staat zijn om aan- en af te meren, obstakels te vermijden en zo snel mogelijk poorten te passeren. Het project draagt bij aan de toekomstige ontwikkeling van volledig functionele autonome schepen.

- Balrobot (Fizzy)

Klanten: TU Delft / Revalidatiefonds & Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Fizzy is een robotbal die kinderen met kanker stimuleert om meer te bewegen. Beweegt het kind naar Fizzy toe, dan rolt hij weg. Pakt het kind Fizzy op, dan vibreert hij. Aait het kind de bal, dan knort of spint hij. En als Fizzy te weinig aandacht krijgt? Dan gaat hij schudden. Fizzy fungeert zo als vriendje en speelmaatje voor de zieke kinderen, en maakt de dagen die ze in het ziekenhuis moeten doorbrengen net een beetje leuker.

- Pijpgrijprobot (PaCbot)

Klant: Huisman Equipment

Huisman Equipment bouwt onder meer apparatuur om pijpen neer te leggen op de bodem van de oceaan. Om dat te doen ontwikkelde het bedrijf een klemmechanisme dat uit verschillende ‘pads’ bestaat. Deze pads laten de pijpen langzaam naar de bodem zakken. Maar omdat de dikte van de neer te leggen pijpen varieert, moeten de pads, die 40 kilo per stuk wegen, regelmatig worden verwisseld. Dat gebeurt nu handmatig in de haven, wat veel tijd en geld kost. De Pad-Changing robot (PaCbot) moet dit werk offshore en autonoom gaan doen.

- Hostrobot (IONA)

Klant: Science Centre Delft

Als je binnenkort het Science Center in Delft betreedt, word je in de hal begroet door Iona. Iona is een hostrobot die bezoekers informeert over het gebouw, maar bijvoorbeeld ook over de weersverwachtingen en de files die bezoekers op de terugweg kunnen verwachten. Iona neemt daarnaast bestellingen van gasten aan, die vervolgens door bartenderrobot Barrie (zie hieronder) kunnen worden verwerkt. Iona zal een futuristische indruk maken, op zowel kinderen als volwassenen.

- Bartenderrobot (Barrie)

Klant: Science Centre Delft

De koffiehoek van het Science Centre Delft, dat voor het algemeen publiek als toegangspoort tot de projecten van de TU Delft dient, is niet bepaald innovatief. Barrie moet daar verandering in brengen. Deze robotische bartender biedt bezoekers een drankje of snack aan, maar vooral ook een leuke, interactieve ervaring bij het bestellen van deze versnaperingen. Barrie werkt met sensoren, een hologram, animaties en een volledig geautomatiseerd uitgifte-systeem. En hij communiceert ook nog eens met Iona, de host-robot van het Science Centre.  

- Kaasmaakrobot (Moonlander)

Klant: Lely

Het werk van een kleine kaasboer kan voor een belangrijk deel worden geautomatiseerd. En dat is precies het doel van Moonlander. Deze robot zal onder andere de wrongel (de massa van samengeklonterde eiwitten uit de melk) opvangen in een mal, de mal naar een pers brengen, kazen omdraaien tijdens het persen, en kazen in pekelbaden leggen. Moonlander rijdt autonoom en werkt met verschillende stations. De robot kan een ruimte scannen om te bepalen waar de verschillende stations zich precies bevinden.

- Kroosopruimrobot (Kroboot)

Klanten: TOPDelft / Hoogheemraadschap Delfland

Eendenkroos is in Delfland een groot probleem. Doordat het ervoor zorgt dat zonlicht het water niet kan binnendringen, verstoort het de flora en fauna, en dat leidt tot stankoverlast. Het verwijderen van eendenkroos is arbeidsintensief en dus duur, maar de kroboot biedt uitkomst. Het autonoom varende bootje voorkomt dat eendenkroos uitgroeit tot een grote groene massa door het kroos in een vroeg stadium op te zuigen en te vernietigen.

- Rozenplukrobot (Roselia)

Klanten: Berg Roses Nederland B.V. en Porta Nova Rozenkwekerijen B.V.

Om rozen te kunnen plukken heb je nog net geen academische opleiding nodig. Het duurt maar liefst 250 dagen voordat een leek is opgeleid in de kunst van het rozenplukken, en de meeste plukkers verlaten de kas na drie of vier jaar weer. Waarom de training zo lang duurt? Omdat het lastig te zien is wanneer een roos rijp is voor de oogst. De rozenplukrobot heeft door middel van een neuraal netwerk geleerd om te herkennen welke rozen klaar zijn om geplukt te worden, en laat dit aan de plukkers zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-16T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.