Datacircus zet 'smart city'-tent op in Leidsche Rijn

Cirque du Data onthult de wondere wereld van data voor het stadsleven

Dit artikel delen:

Deel van de campagne (ontwerp Steffie Padmos)

Hooggeëerd publiek! Van vrijdag 4 oktober t/m zondag 1 december loopt in Stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht de gratis expositie Cirque du Data. De organisatoren Stadslab Raum en data- en ontwerpbureau Clever Franke laten hier burgers kennismaken met de mogelijkheden die de wondere wereld van data biedt voor het stadsleven. Ook zijn er sprekers, waaronder MIT-onderzoeker Fabio Duarte.

Cirque du Data zet via kunstinstallaties, aansprekende datavisualisaties, workshops, presentaties en een 'circusachtige datashow’ de burger voorop in de wereld van data. De expositie fungeert als proeftuin waar op het Berlijnplein open data worden opgehaald, geëxposeerd, tastbaar gemaakt en uitgeprobeerd.

Zo leggen kunstinstallaties van Gosse de Kort, RNDR en aansprekende datavisualisaties in het onderdeel Data Exposed het stadsleven van bewoners in de wijk bloot. In workshops kunnen bewoners en lokale organisaties zelf werken aan actuele vraagstukken uit de wijk waar data een rol spelen. Volgens Raum is deze expositie een nulmeting naar de wensen van bewoners voor het ideale gebruik van data in en voor de wijk.

Datashow

"Dit interactieve wezen reageert op emoties"

Hoofdgast op de opening 4 oktober is Fabio Duarte, wetenschapper bij MIT Senseable City Lab (VS) en de man achter Roboat waarmee hij onderzoek doet naar autonome, drijvende boten. Ook geven Andy Kirk (GB), datavisualisatie-expert en lid van de internationale onderzoeksorganisatie Seeing Data en Marleen Stikker, oprichtster van het onderzoeksinstituut voor kunst, wetenschap en technologie Waag, acte de présence. Vanuit het bedrijfsleven zijn Sarah Westphal van verzekeraar ASR en Mounhim Tahtahi (bewoner Leidsche Rijn en it-specialist) aanwezig om te praten over data-innovatie.

In het weekeinde van vrijdag 31 oktober t/m zondag 3 november is er de Datashow, onder leiding van circusdirecteur AIML. Dit interactieve wezen reageert op emoties van bezoekers en op de sociale-mediaberichten uit Leidsche Rijn en geeft zo de stemming in de wijk weer. De show laat op speelse wijze een scala aan voorbeelden van datagebruik zien en biedt tools om zelf met data aan de slag te gaan.

Organisatie

Cirque du Data is een initiatief van Raum en Clever Franke, in samenwerking met Graphic Matters, Pictorights, Sensorlab, Nemo kennislink, Impakt, Universiteit Utrecht, ASR en de gemeente Utrecht.

Stadslab Raum is gevestigd op het Berlijnplein in Leidsche Rijn, Utrecht. Nergens in Nederland is er een stadswijk waar in zo’n korte tijd zoveel nieuwe mensen zijn komen wonen. Met exposities en events betrekt Raum bezoekers en bewoners bij stedelijke thema's.

Clever Franke is een ontwerpbureau dat pioniert met data en technologie om complexe vraagstukken op te lossen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-12T11:38:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.