Piratenpartij kleurt zebrapad voor open overheid

Dit artikel delen:

De Piratenpartij heeft door het land de zwarte balken in zebrapaden paars gekleurd. De partij maakt hiermee een ludiek statement tegen de geheimzinnigheid waarin de overheid zich wentelt.

‘We willen een transparante overheid, zonder zwarte balkjes’, zegt lijsttrekker Matthijs Pontier. De politieke partij is vertegenwoordigd in het Europees Parlement en nationale Parlementen van landen als Tsjechië, IJsland en Luxemburg. Via de komende verkiezingen hoopt zij haar eerste zetels in de Tweede Kamer binnen te halen. Pontier benadrukt dat de partij progressief is en opkomt voor burgerrechten en vrijheden.

Datahonger van de techreuzen

Mark van Treuren, op plaats acht op de kieslijst van de Piratenpartij, vertelt dat de overheid alles wil weten van de burger, maar haar eigen gedragingen verstopt in zwartgelakte documenten. ‘Wij staan voor een toekomst, waarin de privacy van burger beschermd wordt tegen de datahonger van de grote techreuzen en de burger een eerlijke kans maakt tegen een overheid die haar burgers afstraft in de toeslagenaffaire met discriminerende algoritmes.’

Hoewel door het stormachtige weer de paarse zebrapaden weer snel zwart-wit zullen zijn, laten de piraten zich niet tegenhouden. Met de actie wil de partij ook aandacht vragen voor de vele (ict-)problemen en blunders binnen de overheid, zoals de toeslagenaffaire en het GGD-datalek. Daarom stelt de partij ict’ers op verkiesbare plaatsen, om zich te onderscheiden van andere partijen.

Bij de vorige stembusgang behaalden de Piratenpartij in de scholierenverkiezingen zeventien procent van de stemmen. Dat zijn nu allemaal jongvolwassenen die voor het eerst mogen stemmen, dus de partij heeft goede hoop om in de Kamer te komen.

Vanaf 15 tot en met 17 maart zijn de stemlokalen geopend en zullen de Piraten zien of zij de nationale politiek gaan enteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-15T10:19:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.