Fox-IT start factchecker over sleepwet

Dit artikel delen:
Wet en regelgeving

Ict-beveiliger Fox-IT is een website gestart waar bezoekers hun juridische en technische kennis over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen testen. Door de test kunnen de bezoekers checken of ze voldoende weten van de wet die door tegenstanders ook wel de sleepwet wordt genoemd en waarover op 21 maart 2018 een referendum plaatsvindt.

Vragen die voorbij komen zijn onder meer: Wat betekent ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’? Kan de AIVD straks al ons internetverkeer inzien? Fox-IT: 'De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) is op sommige punten technisch zeer complex. Hoe onderscheid je feiten van fictie en ga je goed geïnformeerd het referendum van 21 maart in?' Het bedrijf lanceert vandaag de website www.overdewiv.nl.'

Volgens de ict-beveiliger is het doel van de factchecker om kiezers aan te moedigen zichzelf goed te informeren zodat zij weloverwogen hun stem kunnen uitbrengen. Een deelnemer die hoog scoort wordt overigens ook aanbevolen om de vacaturesite van Fox-IT te bezoeken, blijkt uit een test van Computable.

Sleepnet

Deelnemers aan de test moeten zes stellingen over een veelbesproken onderdeel van de nieuwe wet: de onderzoeksopdrachtgerichte interceptie (OOG) beantwoorden. Fox-IT: 'Dat is de naam voor een bijzondere bevoegdheid van inlichtingen- en veiligheidsdiensten die met ingang van de nieuwe wet verandert ten opzichte van de oude wet uit 2002. Deze bevoegdheid wordt ook wel aangeduid als sleepnet.' Fox-IT heeft naar eigen zeggen in de test de focus gelegd op de technische aspecten van OOG. 'Bezoekers kunnen aangeven of de stellingen waar of niet waar zijn.

Geen stemadvies

De factchecker geeft geen stemadvies, maar verklaart de technische complexiteit van de wet. 'We doen dat op basis van eigen expertise en maken zo de technische mogelijkheden en onmogelijkheden inzichtelijk. Natuurlijk is inzicht in de techniek niet de enige factor in een keuze om voor of tegen te stemmen, maar de informatie op deze site kan de bezoeker wel helpen bij het maken van een eigen afweging', aldus het bedrijf in een toelichting.

Fox-IT wil mensen aanmoedigen zich in te lezen in de wet, en open te staan voor argumenten van zowel voor- als tegenstanders.

Ronald Prins

Fox-IT-oprichter Ronald Prins, die het bedrijf inmiddels heeft verkocht, is eind januari 2018 aangesteld als lid van de toetsingscommissie voor de aankomende Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-22T15:45:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.