[Geen grap]: Kaspersky wil gesprek met Grapperhaus

Dit artikel delen:
Lachen

Ict-beveiliger Kaspersky Nederland wil in gesprek met de Nederlandse overheid over het verbod op het gebruik van de anti-virussoftware binnen de Nederlandse overheid. In een ludieke video laat het bedrijf aan Grapperhaus weten dat de voordeur altijd open staat. ‘Onze achterdeur houden we uiteraard gesloten’, grapt een acteur in de video.

'This is a message to the Dutch government’, klinkt het met een Russisch accent. De spreker, die een beetje doet denken aan ceo Eugène Kaspersky, haalt video-fragmenten aan waarin minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en minister van Defensie Ank Bijleveld hun zorgen uitspreken over cyberoorlogen en de invloed van de Russische overheid.

De Russische leverancier van beveiligingssoftware wijst op een samenwerking met de overheid om internetcriminaliteit aan te pakken en het delen van informatie over ransomeware en er wordt een voorbeeld genoemd waarin Kaspersky een belangrijke rol speelde in het oprollen van één van de grootste digitale bankkraken tot nu toe.

De boodschap ‘We zijn niet de slechterikken, maar de goeierikken. Laat u niet van de wijs brengen door valse informatie of een Russisch accent.’ Bekijk de video onderaan het artikel.

Rapport

Donderdag 15 december 2018 verscheen een rapport van beveiligingsonderzoeker Brenno de Winter die in opdracht van Kaspersky de gang van zaken onderzocht rondom het besluit van de Nederlandse overheid om het gebruik van Russische anti-virussoftware uit voorzorg te staken. Hij stelt dat de kabinetsmaatregel voor alle betrokken partijen schadelijk is. De Nederlandse overheid, burgers, bedrijven en uiteraard Kaspersky zelf hebben er last van.

Ten minste drie grote strafzaken rond malware lopen volgens De Winter aanzienlijke vertraging op, omdat van de expertise van Kaspersky geen gebruik meer kan worden gemaakt. Met de Nederlandse politie was een goede werkrelatie opgebouwd. Deze is nu verstoord. Ook stelt hij dat het kabinet klakkeloos het advies van de VS overnam.

Kaspersky wil in gesprek met Grapperhaus

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-15T15:40:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.