'Hallo? Ik kan niks horen'

Whatsappfraude via stemopname in opmars

Dit artikel delen:
Whatsapp

Oplichters die via Whatsapp de stem van iemand opnemen om daarmee bekenden van die persoon proberen op te lichten. Voor deze nieuwe vorm van Whatsapp-fraude waarschuwt de Haagse politie. Een zwendeltruc in twee fases.

Fase I

Eind juli krijgt Hagenaar Jan een oproep via een voor hem onbekend telefoonnummer.

'Hallo, met Jan. Hallo? Ik kan niks horen.'

Hij hangt op en krijgt niet veel later een sms-bericht van hetzelfde telefoonnummer. 'Dag Jan, ik probeer jou te bereiken naar aanleiding van ons gesprek afgelopen week. Krijg alleen geen gehoor. Zal het nogmaals proberen. Gr. Henk'. Weer ontvangt Jan een belletje. Opnieuw neemt Jan het gesprek aan en opnieuw hoort hij niets.

'Hallo? Met Jan... Ik kan je nog steeds niet horen.'

Even later ontvangt de Hagenaar een sms van hetzelfde nummer, met de vraag wat zijn e-mailadres is. Jan reageert op de sms met het bericht dat hij is te bereiken via de chat van Marktplaats of via Whatsapp. Daarna probeert Jan het nummer terug te bellen. Geen gehoor. Ook via Whatsapp volgt geen reactie meer. Jan besluit het hierbij te laten.

Fase II

De volgende dag. Een familielid van Jan krijgt berichten via Whatsapp waarbij iemand zich voordoet als Jan. Het betreft een onbekend telefoonnummer, waarbij de afzender vraagt om geld. Het familielid belt twee keer naar het onbekende nummer en hoort tijdens het gesprek inderdaad de stem van Jan.

'Hallo, met Jan. Hallo? Ik kan niks horen.'

En: 'Hallo? Met Jan... Ik kan je nog steeds niet horen.'

Geen geld

Ziehier het zoveelste geval van een zogeheten vriend-in-noodfraude. Daarbij krijgt het slachtoffer via Whatsapp of een ander communicatiekanaal een dringend verzoek van een ‘bekend’ iemand om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter.

Overigens vertrouwde het familielid de gang van zaken niet en maakte geen geld over. Wel deed hij aangifte van de fraude.

(Bron: Politie Den Haag; de naam Jan is om privacyredenen gefingeerd.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-12T13:12:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.