Nieuwe hartlongmachine geeft rapportcijfers

Apparatuur heeft epd-link en ‘iPad-scherm’

Dit artikel delen:

Perfusionist Peter van den Barselaar van het St. Antonius ziekenhuis

Het St. Antonius ziekenhuis neemt een nieuwe hartlongmachine in gebruik. Die apparatuur die de bloedsomloop en longfunctie overneemt bij een open hartoperatie beschikt over één aanraakscherm waarop alle informatie wordt getoond. Eerder was die data over elf verschillende displays verspreid. Ook worden patiëntgegevens direct verwerkt in het epd en krijgt de bewaker van de machine (de perfusionist) na de operatie een rapportcijfer.

"Door data te analyseren, krijgen artsen meer inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan tijdens een operatie"

Na een jaar van tests en training van personeel zijn er nu negen van die nieuwe geavanceerde hartlongmachines in gebruik in het Utrechtse ziekenhuis. Het St. Antonius is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de apparatuur in gebruik heeft. Eind 2017 werd de eerste nieuwe hartlongmachine in een proef- en testopstelling geplaatst.

Volgens het ziekenhuis, dat zich profileert als één van de meest innovatieve hartlongcentra in Nederland, past de nieuwe machine helemaal bij de chirurgische technieken van deze tijd waarbij via steeds kleinere openingen (minimaal invasieve chirurgie) wordt geopereerd. Die manier van opereren vereist apparatuur met meerdere gekoppelde pompen, meerdere drukmeetunits en uitgebreide veiligheidssystemen, meldt het ziekenhuis in een persbericht.

Perfusionist Peter van den Barselaar: ‘Met de nieuwe machines kan het operatieteam operaties nóg nauwkeuriger en gerichter uitvoeren. Uniek is dat we als eerste ziekenhuis in de wereld deze nieuwe hart-longmachines gekoppeld hebben aan het elektronisch patiëntendossier, het epd. Daardoor zijn alle medische gegevens tijdens de operatie beschikbaar en worden ze ook een deel van het medisch dossier. De machines verzamelen data en door deze te analyseren, krijgen artsen meer inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan tijdens een operatie. Goede dataregistratie is steeds belangrijker, niet alleen voor controle achteraf maar ook om de zorg te verbeteren.'

Rapportcijfer

De machine geeft na iedere operatie een cijfer aan de perfusionist. ‘Dat is wel even wennen’, zegt Van den Barselaar. ‘Scoor je een 8, dan betekent dat dat het nóg beter kan. Door jezelf steeds te blijven vergelijken met collega’s en daarover in gesprek te gaan, leren we van elkaar en kunnen we ons verder verbeteren. Het zal ons team en daarmee de kwaliteit van zorg voor onze patiënten naar een nóg hoger niveau tillen, daar ben ik van overtuigd.’

Nieuwe hartlongmachine met epd-koppeling

Zorg & ICT

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2019. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 12 tot en met 14 maart. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-19T15:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.