Computable Awards 2015

Op tijd ingrijpen met implantatenregister

Geselecteerd voor ICT-project van het jaar in de zorg

Dit artikel delen:

Naar aanleiding van de PIP-affaire was er veel maatschappelijke onrust rondom borstimplantaten. Elk jaar werden ruim 24.000 borstimplantaten geplaatst, zonder dat deze geregistreerd werden. Reden voor de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) om een register met alle borstimplantaten te realiseren: de Dutch Breast Implant Registry (DBIR). De DBIR is zowel een implantatenregister als een kwaliteitsmeetsysteem.

Augustus 2014 is de pilot van DBIR van start gegaan en januari dit jaar is het systeem landelijk uitgerold. Het landelijk implantatenregister verzamelt vanuit verschillende bronnen informatie over welk implantaat in welke patiënt is ingebracht. Op deze manier kunnen de implantaten worden gemonitord en opgespoord. Plastische chirurgen in Nederland hebben zich achter het register geschaard, waardoor het register een landelijke dekking biedt. Bovendien doen alle leveranciers van borstimplantaten mee aan de registratie om de voorraad en verzending van implantaten inzichtelijk te maken. De combinatie van deze data zorgt voor de volledigheid van het register.

Het register zorgt dat de kwaliteit van klinieken wordt gemonitord om de kwaliteit over de hele linie te verbeteren. Dit uit zich in validaties over de data. Dit heeft voor patiënten als voordeel dat problemen eerder worden geanalyseerd en de patiënten in een vroeger stadium van een recall op de hoogte worden gesteld. Recalls worden op een efficiënte manier uitgevoerd, waarbij het ziekenhuis of de kliniek tijd wint en de recall effectiever wordt uitgevoerd.

Strenge security eisen

Medical Research Data Management (MRDM) heeft in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) en de leveranciers van borstimplantaten in Nederland het landelijk borstimplantatenregister gebouwd. Gezien de privacygevoelige gegevens is het register met strenge privacy- en securityeisen opgezet. MRDM is NEN 7510 en ISO 27001 gecertificeerd en werkt volgens deze normen. Alle persoonsgegevens zijn versleuteld en worden alleen gebruikt in geval van een recall.

Voor nu is de registratie gekoppeld aan de borstkankerregistratie NABON Breast Cancer Audit (NBCA). Andere koppelingen, zoals elektronisch patiëntendossier (epd), of de mogelijkheid om als patiënt persoonlijke informatie binnen het register in te zien worden verder onderzocht. Ook hierbij moet gelet worden op de randvoorwaarden van privacy en security.

Computable Awards 2015

Het register is is een van de tien kandidaten die haar project mocht presenteren voor de projectjruy van de Computable Award ICT-project van het jaar in de zorg. Op vrijdag 3 april werd bekendgemaakt welke vijf projecten nog in de race zijn voor de award. Alle tien geselecteerde projecten komen momenteel voorbij op Computable.nl. Organisaties en lezers kunnen nog tot en met donderdag 16 april ict-projecten van het jaar bij de overheid voordragen. Meer informatie is te vinden via Computable Awards.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-15T14:00:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.