Computable Awards 2015

Nieuwe aangiftetool: niet leuker, wel gemakkelijker

Genomineerd voor ICT-project van het jaar bij de overheid

Dit artikel delen:
Belastingdienst fiscus

Online Aangifte van de Belastingdienst is één van de vijf genomineerde overheidsprojecten voor de Computable Awards in de categorie ICT-project van het jaar bij de overheid. De Belastingdienst heeft in opdracht van Belastingtelefoon het twintig jaar oude aangifteprogramma vervangen door Online Aangifte.

In 2015 heeft de Belastingdienst op grote schaal de online aangifte geïntroduceerd met daarbij voor de burger de extra faciliteit van de via (de vooraf ingevulde aangifte). Daarmee maakt de Belastingdienst het de burger ‘nog gemakkelijker’. Hiervoor heeft de fiscus een nieuwe generieke it-voorziening gerealiseerd, met meer functionaliteit, om complexe formulieren te maken. Kenmerkend zijn de vele rubrieken die vooraf moeten worden ingevuld, de tussentijdse opslag van gegevens en de hoeveelheid ingewikkelde fiscale- en rekenregels. Naast het voordeel voor de Belastingdienst, met de kortere doorlooptijd en lagere kosten voor het ontwikkelen en aanpassen van complexe formulieren, is er vooral veel voordeel voor de gebruiker, de burger,.

De Belastingtelefoon gaf de Belastingdienst de opdracht om het twintig jaar oude aangifteprogramma ‘easeytax’ te vervangen. Dit programma moest de belastingplichtige ieder jaar downloaden op zijn computer. Het was naar eigen zeggen technisch te verouderd om nog verantwoord aangifteformulieren mee te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van het nieuwe systeem stonden drie eisen centraal: gemak voor de burger, meer functionaliteiten voor het aanmaken van zogenaamde complexe formulieren en besparing van kosten en doorlooptijd. Met de nieuwe tool is de doorlooptijd van het maken van een online formulier met 50 procent verkort en de kosten zijn met 25 procent verlaagd.

Performance

Om gemak voor de burger te realiseren is het proces vereenvoudigd. Dit door geen vragen meer te stellen in fiscale bewoordingen, noch wordt gevraagd tot welke box een inkomens- of vermogensbestanddelen de burger behoort. Via ja/nee vragen worden alleen relevante vragen aan de burger gesteld, zodat deze beter in staat is om goed aangifte te doen. Uit de evaluatie blijkt dat de burger gemiddeld achttien minuten sneller klaar is dan voorheen, de burger online aangifte met een acht beoordeelt en dat 38 procent aangifte doen met Online Aangifte makkelijker vindt dan met het oude programma van vorige jaren.

Naast een  gebruikersvriendelijk en fiscaal juist product neer te zetten, was performance een uitdaging voor de Belastingdienst. De online dienst moest beschikbaar zijn voor 80.000 mensen tegelijkertijd. Dit bleek niet haalbaar, waardoor de Belastingdienst live is gegaan met een maximaal aantal gebruikers van 65.000. Zodra dit aantal werd bereikt, kregen gebruikers het verzoek om, wegens overbelasting, op een later moment nogmaals aangifte te doen. Ondanks dat dit ongemak voor de burger veroorzaakt, woog de stabiliteit voor de actieve gebruikers zwaarder voor de Belastingdienst.

Burgerperspectief

Volgens de Belastingdienst zijn er drie elementen die het project innovatief maken. De belangrijkste is het denken vanuit het burgerperspectief: dus niet ‘wat zijn de fiscale regels’, maar ‘wat maakt het begrijpelijk voor de burger’. Daarom worden uitsluitend relevante vragen gesteld. Een andere reden is dat er niet alleen een oplossing voor het huidige probleem is gezocht, maar er is een generieke oplossing ontwikkeld die breed gebruikt kan worden binnen de organisatie. Tot slot maakt Online Aangifte het voor burgers mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk de belastingzaken te regelen.

De Belastingdienst biedt nazorg op twee gebieden. Zo zijn de medewerkers van de Belastingtelefoon opgeleid om vragen van de burgers over het nieuwe product te beantwoorden. Voor specifieke situaties of vragen wordt individuele nazorg geleverd. De tweede vorm van nazorg heeft betrekking op de onvolkomenheden in het programma. Tijdens de aangifte-campagne zijn eventuele storingen met spoed aangepast en is de nieuwe versie in productie gezet. Voor de burgers die daarvoor al aangifte hebben gedaan is maatwerk toegepast om te borgen dat zij uiteindelijk ook een juiste aanslag ontvangen.

Computable Awards 2015

Het project: Online Aangifte Belastingdienst is genomineerd in de categorie ict-project van het jaar bij de overheidJe kunt tot en met 12 oktober 2015 je stem uitbrengen op je favoriete project, start-up leverancier of ceo. In totaal kun je in zeventien verschillende categorieën stemmen. Tijdens de Computable Awards op 3 november 2015 worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-22T13:58:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.