Computable Awards 2015

Gemeente Hoorn realiseert eigen gegevensportaal

Genomineerd voor ICT-project van het jaar bij de overheid

Dit artikel delen:

Net als andere gemeenten zag de gemeente Hoorn eind november 2014 dat het landelijke Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGK) en het portaal voor de zorgleveranciers, niet op tijd gereed zou zijn voor alle gewenste berichtenuitwisseling. Daarnaast bleek dat een aantal zorgleveranciers niet op tijd aangesloten zouden zijn op Vecozo. Gemeente Hoorn wilde voorkomen dat het vertrouwelijke berichtenverkeer per mail zou gaan. Daarom werd het lokale softwarebedrijf Betty Blocks ingeschakeld met het gelijknamige applicatie-ontwikkelplatform. In twee dagen tijd wisten zij samen met de gemeente een gegevensportaal te maken.

Vanuit de decentralisaties hebben de gemeenten sinds 1 januari 2015 zorgtaken erbij gekregen, waarbij contracten met zorgleveranciers afgesloten zijn. Er moest daarvoor een beveiligd portaal komen waarmee gemeenten en zorgleveranciers berichten uit kunnen wisselen voor het naleven van de contracten. Eind november werd duidelijk dat de landelijke voorzieningen daarvoor niet op tijd klaar zouden zijn.

Ondernemerschap is een van de kernwaarden van de gemeente Hoorn. Zodoende was het mogelijk snel aansluiting te vinden toen Betty Blocks, een softwareleverancier uit de omgeving van Hoorn, voorbij kwam. Arnoud Huijgen, senior informatieadviseur bij de gemeente Hoorn: ‘in een eerste gesprek half december leek de boodschap te mooi om waar te zijn: we zouden acht keer sneller dan normaal de applicatie kunnen realiseren zonder te programmeren. We besloten om het een kans te geven in de vorm van een bewijs-demonstratie: eerst zien dan geloven’. Tijdens een twee uur durende sessie werden functionele specificaties op een rij gezet en het bedrijf aan het werk gezet. Huijgen: ‘nog tijdens dit overleg lag er al een eerste werkend platform op tafel. Het gewenste resultaat was uiteindelijk na twee dagen en daarmee nog voor het einde van het jaar gereed’.

Goed alternatief

De demonstratie was daarmee geslaagd en er is besloten direct verder te ontwikkelen. Inmiddels staat er een portaal waar de gemeente opdrachten kan verstrekken naar zorgleveranciers en zorgleveranciers zowel start, mutatie, einde-zorgberichten als declaraties terug kunnen sturen. Zodoende is een tijdelijk alternatief voor GGK-Vecozo ontstaan waarop de gemeente actief communiceert en dat volgens de iJW- en iWmo standaard. Wanneer GGK-Vecozo alle functionaliteit bevat, kan het tijdelijke portaal opgeheven worden.

Er wordt er nog steeds op het portaal doorontwikkeld, in totaal is er nog acht dagen realisatietijd in gestopt. Ook zijn andere gemeenten rondom Hoorn, zoals Koggenland en Opmeer aangesloten op het inmiddels tot ‘BB-Web’ omgedoopte portaal. ‘We zijn erg tevreden over deze snelle samenwerking’, aldus Arnoud Huijgen, ‘we hebben naast dit portaal ook andere processen en projecten in kaart gebracht die we op deze manier willen gaan automatiseren’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En een bom ontplofte in IT-land?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-30T13:43:00.000Z Annemiek Sprado


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.