Defensie wil minder kosten per werkplek

Hardware-inkoper SCC verwacht spinoff van andere ministeries

Dit artikel delen:

In 2005 vindt bij de Defensie Telematica Organisatie (DTO) een evaluatie plaats om te bepalen of er werkplekdiensten zijn die marktpartijen beter kunnen uitvoeren. Het vorige week gesloten inkoopcontract tussen Defensie en SCC geldt als een testcase.

Ict-dienstverlener SCC (in Nederland voorheen Infoproducts) heeft een driejarig contract gesloten met het ministerie van Defensie voor het inkopen van hardware, bedoeld voor de veertigduizend werkplekken bij het ministerie. Het contract heeft een geschatte waarde van veertig miljoen euro, wat geen abnormale prijs is gezien het hoge aantal werkplekken, stelt Ari Nagtegaal, coördinator bij de Defensie ICT Uitvoeringsorganisatie (Dictu). Deze instantie fungeert als opdrachtgever van DTO alsook andere automatiseringsfirma's. Voor SCC is de kantoorautomatiseringsorder een vervolg-in-een-ander-jasje op een inkoopcontract dat afgelopen april afliep. In een tender versloeg de firma zestien partijen, waaronder Scholten Awater, Getronics, ISL en IBM.
Nieuw is dat Dictu een aantal opties in de overeenkomst opnam voor gerelateerde logistieke hardwarediensten, zoals installatie, onderhoud en vervangingen. Opmerkelijk, want Defensie sloot vorig jaar reeds een contract met Synstar voor pc-reparaties. Ook DTO zelf voert nog allerlei beheeractiviteiten rond hardware uit. Volgens Nagtegaal respecteert Defensie het bestaande contract met Synstar, maar voor de vergelijkbare werkzaamheden die DTO uitvoert, geldt dat de beste prijs-/kwaliteitverhouding voorrang krijgt. "Dat betekent dat het soms handiger is om bepaalde diensten van SCC af te nemen. Hierover zijn met DTO afspraken gemaakt. In 2005 volgt de evaluatie, waarbij we kijken of het lonend is om sommige activiteiten door marktpartijen te laten uitvoeren."
Nagtegaal wijst erop dat DTO veel werkplekbeheer zelf doet, maar dan vooral gericht op software-onderhoud, gebruikersprofielen, datacommunicatie en helpdeskondersteuning. "DTO levert echter geen pc's. Het is een systeemintegrator."

Kosten drukken

SCC ontvangt gedurende de contractperiode een aantal deelopdrachten (vijfduizend tot 15.000 werkplekken per keer) om de kantoorautomatisering te regelen. "Van te voren overleggen we over de specificaties en kan Defensie kiezen uit een menukaart met daarop een aantal computermerken en af te nemen diensten, zoals imaging en uitrol. Vervolgens onderhandelen wij met de fabrikanten en uiteindelijk leveren we de systemen in één keer aan", vertelt Patrick van de Coolwijk, directeur SCC Nederland. "Defensie's doelstelling is het terugdringen van de jaarlijkse kosten per werkplek. Aangezien dit bij andere ministeries eveneens een heet hangijzer is, verwacht ik dat er nauwlettend wordt gekeken naar de uitwerking van ons logistiek concept." Nagtegaal beweert dat Defensie via deze inkoopaanpak zeker 20 procent bespaart op de aanschaf- en installatiekosten van de werkplekken.
De vernieuwing past in het standaardisatieproject Mulan (Mijn Uniforme Logische Aansluiting op het Net), waarbij tot en met 2006 alle werkplekken en computernetwerken van standaardsystemen worden voorzien. De modulaire aanpak van SCC sluit hier goed op aan. Nagtegaal: "Flexibiliteit was voor ons een vereiste, gezien de grootschalige logistieke operatie tijdens de migratie van het NT 4- naar het XP-platform."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.