Case study

123Video contracteert LeaseWeb voor hosting videostreaming

Dit artikel delen:
123Video

Veel bandbreedte, een snelle schaalbaarheid, diepgaande kennis op het gebied van Microsoft-technologie, en professionele extra hosting-services. Die kwaliteiten zocht 123Video als intensieve internetgebruiker in een hostingprovider. "LeaseWeb is een van de weinige partijen in Nederland die in staat is om dergelijke diensten voor videostreaming te verzorgen."

123Video is gevestigd in Roden, in de provincie Groningen. Het internetbedrijf hanteert met succes hetzelfde ingenieuze model als YouTube. Bezoekers kunnen filmpjes downloaden en zelf plaatsen. Zij kunnen ook reageren op filmpjes en hun commentaar op de website zetten. Met als groot verschil dat 123Video zich met Nederlandse content volledig richt op de Nederlandse markt. Oprichters van de site zijn de voormalige eigenaren van het succesvolle Relatieplanet, die deze site inmiddels aan De Telegraaf hebben verkocht. Na een moeizame start bij een hostingprovider met een beperkte internetcapaciteit, vond 123Video bij LeaseWeb gelukkig wél de snel schaalbare infrastructuur en hosting-kennis die nodig is voor videostreaming.

Vergelijkbaar met Formule 1

123Video is een zware internetgebruiker, met dito eisen aan de hosting-infrastructuur. In het opstartjaar 2007 werden maar liefst 2 miljoen unieke bezoekers en 80 miljoen pageviews per maand geregistreerd, die tezamen goed waren voor 350 miljoen bekeken filmpjes! "Dat stelt natuurlijk hoge eisen aan een hosting-oplossing," zegt Marnix Wellinghoff, Technisch Manager van 123Video. "Je moet het vergelijken met de vergaande eisen die aan technologie worden gesteld in de Formule 1."

Schaalbare internetcapaciteit

Hoe de streaming-oplossing precies in elkaar zit, dat is strikt geheim. Door de oprichters van 123Video is er in ieder geval veel energie gestoken in een goed ontwerp. Wellinghoff: "We hebben veel dingen uitgeprobeerd, aangepast en bijgeschaafd, waarna we uiteindelijk tot een optimaal streaming-model zijn gekomen. Maar van het netwerkgedeelte hebben wij geen verstand, daar willen we ook geen verstand van hebben. LeaseWeb heeft die kennis wel én zij hebben een imposant netwerk met erg veel capaciteit. Die capaciteit vindt je verder nergens in Nederland. Het is bovendien een partij waar we snel meer bandbreedte kunnen krijgen als we dat nodig hebben, en het is een hoster die snel kan schakelen omdat er veel hardware in voorraad is."

Engineers die bijspringen

123Video heeft daarnaast voor LeaseWeb gekozen vanwege het hoge kennisniveau in de organisatie. Wellinghoff: "Het inrichten van onze servers, switches, loadbalancers en firewall wordt gedaan door hun engineers," zegt Wellinghoff. "Zij zorgen ervoor dat de inrichting van de apparatuur, en de onderlinge koppeling, volledig is afgestemd op onze streaming-behoeften. Daarnaast springen ze bij in geval van calamiteiten. Wij beheren de servers van een afstand, maar zij bieden ondersteuning voor het vervangen van een harde schijf of bijvoorbeeld voor advies over Microsoft Windows. Wij hebben zelf enige kennis, maar op sommige gebieden hebben de engineers van LeaseWeb veel meer kennis dan wij. Het is prettig om te weten dat we iemand kunnen bellen als we er even niet meer uitkomen."

Loadbalancing

Belangrijk voor streamen is de bandbreedte, maar ook dat de hardware én de diskcapaciteit het streamen aankunnen. Wellinghoff: "Het betekent dat je aan de ene kant genoeg servers moet hebben staan, waaronder streamingservers, webservers, een databaseserver en een applicatieserver, én dat de loadbalancing op een intelligente manier moet zijn ingericht. Daarnaast moet de website, de database en de streaming-service beveiligd worden. Vooral softwarematig hebben we daar een aantal maatregelen moeten treffen, omdat een firewall alleen niet toereikend is."

Datacenter EvoSwitch

LeaseWeb heeft de hosting-oplossing van 123Video ondergebracht in het klimaatneutraal opererende datacenter EvoSwitch. Wellinghoff: "Daar was ik wel behoorlijk van onder de indruk. De datacenters waar ik tot nu toe ben geweest zijn allemaal kleine en hokkerige ruimtes, waar je zo snel mogelijk weer weg wilt. Als je bij EvoSwitch binnenkomt, dan is het veel ruimer opgezet. En het is leuk dat het een groen datacenter is. Op zich is het geen bewuste keuze geweest, maar als je de keuze hebt om voor dezelfde prijs in een datacenter te zitten met een moderne infrastructuur én een groene benadering, dan is dat wel iets waar we voor willen gaan."

De vraag

- Hosting-omgeving voor videostreaming
- Veel bandbreedte
- Snel schaalbare oplossing
- Engineers ter ondersteuning
- Voldoende hardware in voorraad

De oplossing

Een intelligente hosting-oplossing voor streamingvideo binnen een netwerkomgeving met veel bandbreedte en een snel schaalbare capaciteit. 123Video zorgde zelf voor het streaming-model. LeaseWeb verzorgde de inrichting van de hosting-omgeving. De engineers van LeaseWeb ondersteunen 123Video verder bij onderhoud en calamiteiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-14T11:40:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.