Case study

Relatieplanet.nl: daten via hostingconstructie

Dit artikel delen:

Een hoge uptime, een scherpe prijs en volop uitbreidingsmogelijkheden. Aan die eisen moest de nieuwe hostingprovider van Relatieplanet.nl voldoen. Daarop koos de grootste datingsite van Nederland en België voor LeaseWeb. "Wij kunnen het ons niet veroorloven om offline te zijn."

Relatieplanet.nl is de drukst bezochte datingsite in Nederland en België. Sinds de oprichting in 2002 heeft de site meer dan 2,3 miljoen serieuze vrijgezellen ingeschreven die op zoek zijn naar een relatie, vriendschap of een date, en per dag komen er ongeveer 1200 nieuwe leden bij. Via Relatieplanet kunnen bezoekers foto's met hun persoonlijke informatie plaatsen, maar de site is ook een community waarin mensen op elkaar kunnen reageren via onder andere een chatroom, via telefoon, of via videochat met webcam. Relatieplanet is onderdeel van de Telegraaf Media Groep.

Offline zijn kost geld

"Met meer dan 2,3 miljoen betalende leden hebben we natuurlijk veel te verliezen als onze website een tijdje offline is," zegt Marnix Wellinghoff, Technisch Manager van Relatieplanet. "Bij onze vorige provider hebben we dat wel eens meegemaakt, toen zijn we een halve dag offline geweest. Voor klanten met een maandabonnement kun je het echter niet maken dat zij een halve dag geen gebruik kunnen maken van de website. Destijds hebben we alle lidmaatschappen met een dag moeten verlengen. Downtime kost ons geld, en onze goede naam als het te vaak gebeurt. Voor Relatieplanet is het dus van levensbelang dat de achterliggende hostinginfrastructuur gegarandeerd is."

Hosting-voordelen

Relatieplanet kon bij de vorige hostingprovider niet verder uitbreiden in het datacenter. "Het betekende dat we sowieso moesten verhuizen," zegt Wellinghoff. "Dat was toch al een groot project. Om die reden hebben we toen besloten om ons te heroriënteren en te kijken of we nog wel bij de juiste hostingprovider zaten. Met LeaseWeb hebben we inmiddels positieve ervaringen via ons andere bedrijf 123Video, vandaar de overstap naar LeaseWeb."

"De uitbreidingsmogelijkheden bij LeaseWeb zijn enorm," zegt Wellinghoff. "Ze hebben veel datacenterruimte en een sterk schaalbare internetinfrastructuur. LeaseWeb heeft daarnaast als groot voordeel dat hun personeel in hetzelfde gebouw zit als het datacenter. Dat is voor de geleverde services erg belangrijk. Mocht er iets gebeuren, dan zijn hun medewerkers veel sneller aanwezig in het datacenter dan wanneer zij een half uur er naartoe zouden moeten rijden. Verder heeft LeaseWeb veel apparatuur van Dell op voorraad."

Hosting tegen scherpe prijs

"Ook prijstechnisch was LeaseWeb gewoon beter dan andere partijen in de markt," zegt Wellinghoff. "De kosten voor bandbreedte liggen bij hen een stuk lager dan elders, waarschijnlijk door de volume-inkopen die ze doen. Daarnaast wordt onze webarchitectuur bij LeaseWeb redundant uitgevoerd, met routers, firewalls en loadbalancers, tegen een prijs waarvoor je bij andere hostingproviders een niet-redundante uitvoering krijgt."

Cisco firewalls, routers en loadbalancer

De dedicated hostingoplossing van Relatieplanet bestaat uit min of meer een standaard webarchitectuur, die door Relatieplanet zelf is ontworpen. Webservers, applicatieservers (databases, chatserver, sms-server) en mailservers, die achter een aantal firewalls zijn geplaatst. Verder zijn er Cisco-firewalls en -routers, en is er een Cisco-loadbalancer die ervoor zorgt dat het internetverkeer goed wordt verdeeld en de site goed presteert.

Bij Relatieplanet wordt gewerkt met privacy-gevoelige informatie, waaronder bankgegevens van klanten. Daarom is de website streng beveiligd. Op de site zelf via SSl-certificaten, maar ook de firewalls zijn behoorlijk streng ingesteld om binnen de hostingomgeving de data op de servers goed te beveiligen. Bovendien wordt de data via een Cisco VPN-server versleuteld, apparatuur die Relatieplanet van LeaseWeb heeft geleast.

Windows-kennis LeaseWeb


Relatieplanet heeft binnen de eigen organisatie aardig wat kennis aan boord op het gebied van Microsoft. "Maar voor het inrichten en beheren van apparatuur zoals firewalls, routers, loadbalancers en VPN's heb je behoorlijk wat netwerkkennis nodig," zegt Wellinghoff. "LeaseWeb is daar veel beter in dan wij. Zij hebben medewerkers in dienst die op het hoogste Cisco- én Microsoft-niveau, gecertificeerd zijn. Ook Windows weten ze daarom veel vanaf, en dat is voor ons handig als kennis back-up."

De vraag

- Dedicated hosting
- Hoge uptime garantie
- Volop mogelijkheden uitbreiding
- Engineers voor kennis back-up
- Voldoende hardware in voorraad

De oplossing

Een dedicated hostingoplossing die door Relatieplanet zelf is ontworpen, met webservers, applicatieservers (databases, chatserver, sms-server) en mailservers, die achter een aantal firewalls zijn geplaatst. LeaseWeb heeft gezorgd voor Cisco-firewalls en -routers, en een Cisco-loadbalancer die het internetverkeer goed verdeeld om de site goed te laten presteren. De site is streng beveiligd middels SSl-certificaten, streng ingestelde firewalls, en encryptie via een bij LeaseWeb geleaste VPN-server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-16T09:37:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.