Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

ArenA werkt met CommScope Systimax

Dit artikel delen:

Sinds de bouw in 1996 hebben vele miljoenen mensen de Amsterdam ArenA bezocht voor een voetbalwedstrijd, concert of zakelijke bijeenkomst. ArenA loopt op stadiongebied voorop in Nederland. Het stadion ontwikkelt voortdurend plannen voor nieuwe diensten. Redenen om techniek te gebruiken die toekomstvast is. De Amsterdam ArenA kiest daarom voor Systimax-bekabeling van CommScope.

'Het is belangrijk om onze concurrentiepositie te blijven bewaken. Mensen reizen tegenwoordig net zo makkelijk naar Frankfurt of Düsseldorf voor concerten. Bovendien merken we dat bezoekers ook op een grote locatie als de ArenA persoonlijke dienstverlening op prijs stellen', vertelt Coen Keizer, netwerk en telecombeheerder van de Amsterdam ArenA. De ArenA wil daarom onder de naam ‘Smart stadium’ meer diensten leveren aan zijn bezoekers. 'Je moet hierbij denken een persoonlijke, digitale assistent die je vanaf het moment dat je je huis verlaat naar het stadion begeleidt. Alle onderdelen van het bezoek aan het stadion worden via de mobiele telefoon van de bezoeker gepersonaliseerd gecommuniceerd.'

Eén transportlaag

Om deze draadloze diensten te kunnen leveren, zijn de bovenste twee ringen van het stadion volledig voorzien van Systimax Gigaspeed X10D-bekabeling. Daarnaast is het hele stadion uitgerust met een ip-infrastructuur van Cisco. De ArenA wilde één transportlaag voor alle systemen en vrijwel ‘alles' gaat nu over het IP-netwerk: van de kassa's tot de systemen voor toegangscontrole en van het dataverkeer tot de tv-signalen. Binnenkort zal ook de telefonie via het netwerk lopen.

Coen Keizer is verantwoordelijk voor de realisatie van de infrastructuur. Samen met CommScope-partner KPN/Getronics geeft hij vorm aan het concept en de uitvoering. Keizer: 'Mensen vinden het heel vanzelfsprekend dat er breedband internet beschikbaar is in het stadion. Dit hadden we natuurlijk nooit kunnen voorzien. In 1996 liep de ArenA voorop door isdn-verbindingen aan te bieden op een beperkt aantal plaatsen. Nu wil natuurlijk iedereen overal in het stadion toegang hebben tot internet. We hebben ook steeds meer zakelijke evenementen waarvoor breedband internet gewoon noodzaak is.'

Nieuw zalencomplex

De Arena bouwt momenteel aan een compleet nieuw zakencomplex. Het is de eerste grote uitbreiding van het stadion sinds de bouw in 1996. Met dit complex wil het stadion enerzijds het bedrijfsleven zalen kunnen aanbieden op een bijzondere locatie en anderzijds mogelijkheden bieden om met een ‘luxere beleving' naar een evenement te gaan. Keizer: 'We spelen hiermee in op wat we wel eens de ‘vervipping' van onze bezoekers noemen. We bieden al onze bezoekers nu diensten aan die voorheen alleen voor vips waren. We moeten onze vips nu dus ook meer bieden. Dat betekent dat de internettoegang echt top moet zijn, zodanig dat we ons daarmee ook kunnen onderscheiden van de concurrentie. We willen topkwaliteit kunnen bieden en daarom leggen we hier volgens onze nieuwe norm overal CommScope X10D 10 gigabit bekabeling aan. Met deze 10 gigabit bekabeling kunnen we weer vele jaren vooruit. Dat vinden we erg belangrijk, want het in later stadium uitbreiden of opnieuw leggen van bekabeling is erg duur."

Voor de skyboxen wil de Arena, als extra extra incentive voor organisaties die deze boxen huren, alle tv-kanalen van de schotel via het IP-netwerk aanbieden. Het is al mogelijk vanuit de tachtig skyboxen in plaats van telefonisch, via een touch screen digitaal een cateringbestelling te doen. Er werd al digitale televisie aangeboden en daar komen nu dus de zenders van de schotel bij. De CommScope bekabeling die hiervoor drie jaar geleden is aangelegd, kan deze uitbreiding moeiteloos aan.

Omvangrijke investering

De keuze voor Gigaspeed X10D van CommScope is vooral gebaseerd op kwaliteit en vertrouwen. Keizer: 'Als je alles via één netwerk wilt laten lopen, dan is het erg belangrijk om op de bekabeling te kunnen vertrouwen. Je bent immers volledig afhankelijk van dit netwerk.

Bij dit soort omvangrijke investeringen is het ook belangrijk te weten met wie je zaken doet. Via KPN/Getronics hebben we van meet af aan de keuze gemaakt voor SYSTIMAX-oplossingen van CommScope. Dit vertrouwen is nooit beschaamd. Doordat zij voorop blijven lopen in het ontwikkelen van nieuwe en gedegen technieken en daarbij in staat zijn goede garanties af te geven, besloten we wederom voor CommScope te kiezen."

De Gigaspeed 10XD-bekabeling staat garant voor snelheden tot 10 Gbps en is geschikt voor nieuwe standaarden als ISO Klasse Cat 6A en Cat 6a EA. Keizer maakt ook heel bewust de keuze voor ‘unshielded'-bekabeling. Die bekabeling biedt een dusdanig hoge kwaliteit dat CommScope garandeert dat er geen problemen ontstaan op het gebied van overspraak en aarding. Die zekerheid gaf de doorslag.

Beheer met iPatch

Naast de hoge kwaliteit van de bekabeling, is de beheersoftware iPatch in combinatie met de intelligente patchpanels een van de redenen om voor CommScope te blijven kiezen. Beheer van de fysieke netwerkverbindingen is erg belangrijk. ArenA moet voor evenementen vaak veel tijdelijke verbindingen leggen, onder andere voor de pers en voor het doorgeven van tv-opnamen (streaming media). Mocht er iets niet goed gaan, bijvoorbeeld als er per ongeluk een kabel uit een outlet wordt getrokken moet dat zeer snel worden opgelost. Dan telt letterlijk elke minuut.

iPatch dient dan voor de bewaking: als een patchkabel ‘ongepland' uit de outlet wordt getrokken, wordt dat direct gesignaleerd. De software geeft direct de exacte locatie aan waar het probleem zich voordoet. Zonder tijd te verliezen met het zoeken naar de losse kabel kan het probleem in no time verhopen worden.

Vrijdag opbouwen, maandag weer afbreken

'iPatch zorgt ook voor goede documentatie," zegt Keizer. "Het is het enige pakket dat outlets in een plattegrond, gemaakt in Autocad, kan zetten. Zo kunnen we in één oogopslag zien waar de outlets zitten die nog vrij zijn. Maar de echte beheermogelijkheden zijn voor ons een uitkomst. We moeten bijvoorbeeld op vrijdag de netwerkverbindingen aanleggen voor wedstrijd op zondag en op maandag moeten we dan alles weer weghalen. Dan kan het ook nog gebeuren dat er meerdere evenementen tegelijk plaatsvinden. Bovendien kan een specifieke netwerkconfiguratie worden hergebruikt voor gelijksoortige events die dezelfde vereisten hebben. Dit bespaart ons tijd en geld.'

Met een ‘job'scheduler' van iPatch worden van te voren alle nodige verbindingen gepland. De intelligente patch panelen van CommScope geven vervolgens aan welke kabel in welke outlet op het patchpanel moet komen.

Extra

Maar hier zou Keizer graag nog extra mogelijkheden willen hebben: 'Op dit moment moeten de verbindingen eerst ook echt fysiek gemaakt worden voordat je kunt aangeven dat ze op een bepaald moment weer moeten worden opgegeven. Wat we zouden willen is dat we als we een verbinding opgeven, we ook meteen kunnen aangeven wanneer die verbinding weer moet worden opgeheven. CommScope is ons zeer ter wille en de ontwikkelafdeling in Ierland bekijkt nu hoe hierin kan worden voorzien.'

De investering in infrastructuur is voor de ArenA aanzienlijk, maar de mogelijkheden om deze terug te verdienen zijn ook groot, vindt Keizer: "Zonder dat we ons zorgen hoeven te maken of we wel voldoende capaciteit hebben, kunnen we via het netwerk steeds nieuwe diensten aanbieden, meer producten verkopen en het bezoek aan het stadion en onze zalen tot een unieke ervaring maken. Uiteindelijk is het natuurlijk ook de bedoeling hiermee meer bezoekers naar het stadion te trekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-25T14:57:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.