Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Kentalis decimeert inlogtijden met Immidio

Dit artikel delen:

Kentalis is een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen of communiceren. Kentalis heeft voor de it gekozen voor één private cloud in een eigen datacenter, van waaruit de medewerkers de applicaties krijgen die zij voor hun werk nodig hebben. Dankzij Flex Profiles van Immidio heeft Kentalis de inlogtijden drastisch verlaagd: van minuten naar seconden.

Kentalis is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die doof, (ernstig) slechthorend of doofblind zijn. De organisatie biedt hen begeleiding, behandeling, onderwijs en verzorgt onderzoek vanuit zo’n 230 locaties, verspreid over heel Nederland. Van deze 230 locaties zijn 61 grote vestigingen verbonden aan een landelijk netwerk. Uit deze private cloud worden alle benodigde applicaties én de bijbehorende data beschikbaar gesteld aan de medewerkers van Kentalis. Die kunnen op iedere werkplek en eventueel ook thuis inloggen. Voor het ter beschikking stellen van de applicaties uit de private cloud gebruikt Kentalis het pakket ZENworks Configuration Management van Novell.

'ZENworks hebben we losgeweekt van de Novell NetWare-netwerkomgeving. Nu werkt Kentalis uitsluitend met een Windows-omgeving', zegt Maik Berkelmans, Project Manager en Architect bij Koninklijke Kentalis. 'ZENworks werkt uitstekend in een Active Directory omgeving in combinatie met Windows. Wat nog ontbrak was de mogelijkheid om de ‘roaming’ profielen van de gebruikers goed te beheren. Zo’n profiel gaat als het ware met de gebruiker mee en zorgt ervoor dat op elke computer waar die gebruiker op inlogt de juiste instellingen van de applicaties worden doorgevoerd. Zo’n profiel begint met een omvang van 10 tot 20MB en kan daarna flink groeien. We hebben profielen gezien van 500MB tot zelfs 1GB. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er documenten of een video op de desktop worden gezet. Ook Java-applicaties met een grote cache kunnen de omvang van het profiel enorm vergroten.'

Door de grote profielen kan het erg lang duren - soms wel tien minuten - voordat een gebruiker goed en wel is ingelogd, met alle ergernis en productiviteitsverlies van dien.

Berkelmans: 'Ik kende Immidio en hun oplossing Flex Profiles. Toch hebben we voor de zekerheid ook een onderzoek gedaan naar enkele concurrerende oplossingen. Daaruit kwam naar voren dat Immidio het beste aansloot bij wat we nodig hadden. Door Flex Profiles zijn de inlogtijden drastisch omlaag gegaan, van minuten tot enkele seconden. Bovendien hebben we nu veel meer controle over wat mensen met hun profiel doen. Zij zijn zich niet bewust van wat er allemaal bijdraagt aan de groei van het profiel. Immidio gaat zeer slim om met het profiel, er wordt alleen maar geladen wat de gebruiker op dat moment nodig heeft. Als de gebruiker bijvoorbeeld over een uur Office nodig heeft, wordt pas dan de bijbehorende profielinformatie geladen. Ook zorgt Flex Profiles ervoor dat als een profiel beschadigd raakt, alleen de instellingen voor de aangetaste applicatie vervangen hoeven te worden. Dat scheelt het beheer erg veel tijd.'

Applicatiedistributie met ZENworks

Zoals gezegd maakt Kentalis gebruik van ZENworks Configuration Management van Novell voor het ter beschikking stellen van applicaties aan gebruikers. Het is een totale werkplekoplossing waarmee op basis van een image binnen een uur een computer klaar kan worden gemaakt voor gebruik. Dat kunnen machines zijn voor specifieke werkplekken, waar dan bijvoorbeeld ook software voor een digitaal schoolbord op wordt gezet, of machines voor specifieke werknemers die alleen de applicaties krijgen die zij voor hun werk nodig hebben.

Kentalis werkt met een Windows XP-omgeving en heeft daar een goede reden voor. De organisatie beschikt over veel specifieke applicaties voor onderwijs en zorg waarvoor het erg belangrijk is dat deze een consistente interface bieden. Veranderingen door bijvoorbeeld een update kunnen al snel verstorend werken. Voor de leerlingen, die ook op het netwerk zijn aangesloten en ook via deze weg hun onderwijsapplicaties krijgen, gelden beperkingen, maar de medewerkers van Kentalis mogen in principe ‘alles' wat zij willen op hun werkplek installeren. Volledig dichttimmeren is erg duur en het kan de gebruikers hinderen. Maar er is ook een gedragscode en een ontmoedigingsbeleid: als het it-beheer langer dan een kwartier nodig heeft om een machine weer ‘up and running' te krijgen wordt er rigoureus met ZENworks een nieuwe image opgezet met de bedrijfsapplicaties. Wat de gebruiker zelf heeft geïnstalleerd gaat dan verloren.

Immidio Flex Profiles vormt een perfecte aanvulling op het ZENworks Configuration Management (ZCM) en zorgt voor een ontkoppeling van de gebruiker-specifieke desktop- en applicatie-instellingen en het Windows-besturingssysteem. Hierdoor is het profiel ook bruikbaar voor verschillende apparaten (van pc tot virtuele desktop), Windows-versies en applicatie-‘instances'. Hierdoor zijn bijvoorbeeld ook nieuwe applicatie-distributiemechanismen en virtualisatie eenvoudig door te voeren.

Meer controle met Flex Profiles

'Het is voor ons als beheerder ook mogelijk om de machines op afstand over te nemen. We doen ook zoveel mogelijk op afstand, vanwege de vele applicaties die bij Kentalis in gebruik zijn. Alle kennis daarover kunnen we zo centraal houden. Bovendien maakt distributie met ZENworks applicatievirtualisatie mogelijk met een zeer kleine footprint. Als de gebruiker uitlogt blijft er helemaal niets achter op de computer. Voor ons is het een zeer flexibele oplossing waarmee we niet alleen de huidige applicaties zeer gemakkelijk kunnen uitrollen, maar ook nieuwe applicaties zoals een volgende versie van Office, Windows 7, of te zijner tijd Windows 8. Maar ook dan zullen we Immidio Flex blijven gebruiken, want dat biedt ons veel meer controle over de gebruikersprofielen dan mogelijk is met wat Microsoft op dit terrein te bieden heeft', besluit Berkelmans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-11T10:15:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.