Ziekenhuis Sionsberg behaalt certificering met iVIM

Dit artikel delen:

Onder invloed van de toenemende interne en externe behoefte aan structureel verbeteren en verantwoorden van goede, veilige en efficiënte zorg is ziekenhuis Sionsberg gestart met een veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Dit VMS wordt ondersteund door iVIM, een combinatie van softwareproducten van Infoland. De audit van eind 2012 resulteerde begin 2013 in het behalen van het VMS certificaat volgens de norm: NTA8009:2011.

Ziekenhuis Sionsberg in Dokkum maakt onderdeel uit van Zorggroep Pasana, een koepelorganisatie met cure en care instellingen in Noordoost-Friesland. De Sionsberg heeft de officiële VMS-certificering binnen anderhalf jaar rond gekregen en is nu dus een gecertificeerd veilig ziekenhuis. 

Incident melden met iVIM
Zorggroep Pasana werkt mat iVIM, Infoland’s samengestelde oplossing voor Veilig Incident Melden bestaande uit iTask en de aanvullende analysetools i+RIA voor retrospectieve incidentenanalyse (ria) en i+PRA voor prospectieve risicoanalyse (pra). De decentrale VIM-commissies en analysegroepen zijn allen geschoold en begeleid in het gebruik van de software.

Incidenten worden decentraal behandeld . Acties naar aanleiding van meldingen worden met iTask direct uitgezet en zijn te volgen door de melder. Bij een hoger risico (oranje, rood) worden de incidenten 'prisma' geanalyseerd met i+RIA door een analysegroep. Op centraal niveau worden trends gevolgd en waar nodig maatregelen uitgezet.

Voor de uitvoering van de prospectieve risicoanalyses zijn zes medewerkers getraind om analyses te begeleiden. De registratie van de pra verloopt via de Safer-methodiek, maar kan in de praktijk ook plaatsvinden met HFMEA-light elementen. Op diverse onderdelen van de organisatie zijn pra’s uitgevoerd, resulterend in verbetermaatregelen.

Annie Bremer, coördinator patiëntveiligheid bij Pasana: 'iVIM is een goed instrument om overzicht van de risico’s te krijgen en verbetermaatregelen uit te zetten en op te volgen. Dit heeft zeker bijgedragen aan het verkrijgen van het VMS certificaat!.' 


Patiëntveiligheid en risicomanagement

Patiëntveiligheid heeft aantoonbaar de aandacht gekregen in alle lagen van de organisatie. Iedereen in de organisatie is zich bewust van het belang van patiëntveiligheid en handelt daar ook naar. Incidenten en risico’s worden gemeld, besproken en geanalyseerd en maatregelen worden genomen om risico’s te beheersen. Dankzij de korte lijnen in het ziekenhuis spreken mensen elkaar aan en is iedereen bezig met het reduceren van risico’s. 

Gerrie de Haan (functioneel beheerder) en Annie Bremer (coördinator patiëntveiligheid) bij Pasana zijn enthousiast over de ingezette lijn. 'De producten uit de iVIM-oplossing van Infoland hebben zeker bijgedragen aan het behalen van het VMS certificaat. Door de software kregen we een goed instrument in handen voor het verkrijgen van overzicht in alle risico’s. Ook konden we de analyses laten zien van risico’s en incidenten en konden we direct inzicht geven in de uitgezette verbetermaatregelen. Op deze manier bouwen we verder aan ons integraal risicomanagement.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T10:18:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.