Avans kiest via afstudeeronderzoek voor F5

Dit artikel delen:

Avans Hogeschool heeft de vervanging van de applicatie-infrastructuur als afstudeerproject uitgevoerd. Student Alexander Petrov deed onderzoek naar de beste vervanging van de bestaande load balancers en stuurde de aanbesteding en implementatie aan. Inmiddels is hij systeembeheerder bij Avans en werkt hij met zijn eigen gekozen producten, de application delivery controllers van F5 Networks.

Avans is een opleidingsinstituut voor hoger onderwijs in Noord-Brabant, met ongeveer 28.000 studenten en 2400 medewerkers verdeeld over drie steden en negen locaties. Een team van 35 mensen verzorgt de ict-ondersteuning voor de studenten en medewerkers. Toen vorig jaar de Cisco load balancers aan vervanging toe waren, stelde de it-afdeling voor hier een afstudeerproject van te maken. Simpelweg vervangen was namelijk geen optie; er moest gezien de ontwikkelingen in de it-diensten bij Avans een nieuwe applicatielevering-infrastructuur komen. Petrov bracht de wensen en behoeften in kaart en stelde de lijst selectiecriteria vast.

Application delivery controllor

De criteria die uit het kwalitatieve onderzoek naar voren kwamen, gingen veel verder dan puur harde, technische eisen. De hardware moest uiteraard voldoen aan een bepaalde capaciteit en beschikken over verschillende aansluitingen. Qua software-eisen werd vastgesteld dat IPv6-configuratie en inpassing in het huidige netwerk noodzakelijk was. Daarbovenop kwamen echter andere wensen naar voren die lang niet in elk keuzetraject een rol spelen. Avans keek onder andere naar de ontwikkeling van de software en de frequenties van updates; de eenvoud van het beheer woog zwaar mee en de achtergrond van het leverende bedrijf werd beoordeeld. Voor al deze punten werd een scorelijst ontwikkeld met een afgewogen eindoordeel als doel.

Kees Pronk, network admin en engineer bij Avans en studiebegeleider van Petrov: 'We wilden de applicatiebeheerder veel meer controle geven over hun eigen applicatie. Dat levert meer flexibiliteit op, en duidelijkheid in de verantwoordelijkheden. Load balancing voldeed niet meer, application delivery control, met beheer op lagen 4 tot en met 7 van het OSI-model wel.'

RfP en proof of concept

Het selectietraject bestond uit twee onderdelen: een 'offerte-aanvraag (request for proposal - RfP)' en een proof of concept (PoC). Hiervoor werd de speciaal opgestelde scorelijst gebruikt. De twee leveranciers op de shortlist werden 'gescreend' op de verschillende testpunten, waarbij het PoC een controle bood of de beloftes in de offertes daadwerkelijk waargemaakt konden worden in de praktijk. 

'De bedoeling van het ADC-selectieproces was het selecteren van kwalitatief gezien de beste oplossing voor Avans Hogeschool. Dankzij de praktijktest hebben we daar veel meer zicht op gekregen', aldus Petrov.  'Op basis van beoordeelde offertes tijdens het RfP, voldeden de twee ADC’s allebei aan de gestelde eisen. Echter, tijdens de proof of concept (PoC) kwamen andere punten naar voren en bleek de ADC van F5 kwalitatief gezien de betere keuze. Het uitvoeren van het PoC heeft dus meer dan zijn waarde bewezen.' Pronk: 'Je merkt dat leveranciers dit niet gewend zijn; ze worden wat zenuwachtig als je zegt 'geef maar hier die apparatuur, we laten jullie over een week of wat wel weten wat we ervan vinden'.'

De uiteindelijke keuze viel op ADC-apparatuur van F5, met name vanwege de technische mogelijkheden en volwassenheid van het product. Pronk: 'In dergelijke trajecten kijken veel partijen naar prijs, in plaats van kwaliteit. Wij juist niet. Hoewel de prijs niet ver uit elkaar lag, gaf vooral de ervaring en kennis van F5 en het feit dat het product zo geavanceerd is de doorslag. Dat gaf vertrouwen. Bovendien is F5 duidelijk applicatie-georiënteerd, in plaats van netwerk-georiënteerd zoals de meeste andere aanbieders. En dat was wat we wilden."

Implementatie van ADC

Stapsgewijs worden alle applicaties bij Avans momenteel overgezet op de nieuwe ADC's. Dit is een relatief eenvoudig traject qua techniek, maar levert wel de nodige personele uitdagingen op. F5-partner SecureLink helpt Avans bij zowel de technische implementatie als de scholing van de medewerkers. David Schrok, network engineer bij Avans: 'De overgang is gemakkelijk; haast een kwestie van een knop omzetten aangezien alles gereed staat. De implementatie kan zelfs tussen de dagelijkse activiteiten door gebeuren; de gebruiker merkt er niets van.'

De partner speelt een belangrijke rol in de migratie. Naast trainingen werd Avans in een eerder stadium al in contact gebracht met andere F5-gebruikers om ervaringen uit te wisselen. Hierdoor verloopt de implementatie voorspoedig. Schrok: 'Zelfs sceptische mensen hebben na afloop direct zin om aan de slag te gaan en de nieuwe opties te testen. Tijdens de trainingen zien de applicatiebeheerders welke mogelijkheden ze krijgen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-16T10:33:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.