Case study

Meer samenhang in verschillende EdeA intranetten

EdeA, opgericht als joint-venture tussen DSM en Essent, is verantwoordelijk voor de productie en de levering van onder andere energie aan het Chemelot industriepark te Geleen. Op dit industriepark zijn verschillende chemische multinationals actief zoals DSM en SABIC.

EdeA, partner in energie

EdeA, opgericht als joint-venture tussen DSM en Essent, is verantwoordelijk voor de productie en de levering van onder andere energie aan het Chemelot industriepark te Geleen. Op dit industriepark zijn verschillende chemische multinationals actief zoals DSM en SABIC.

De complexiteit van de verschillende, gehanteerde productie- en leveringstechnieken vereist voor een goed beheer, een actueel en accuraat inzicht in het real-time verloop van de technische processen, in procedures en niet te vergeten wettelijke voorschriften. Immers een incident kan grote gevolgen hebben.

Veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn key randvoorwaarden in deze industriële omgevingen. Het optimaal realiseren van deze randvoorwaarden stelt hoge eisen aan toegankelijkheid van informatie en kennis over de productie-installaties en -methodieken.

Vooral het presenteren van samenhang tussen de verschillende informatiebronnen is van groot belang. Het uitvoeren of nalaten van een bepaalde actie kan grote, vergaande impact hebben op andere processen of procedures.

Doelstelling intranet en Proof of Concept

Het inmiddels tot een klein tiental uitgegroeid aantal intranetomgevingen binnen EdeA, was niet meer in staat die samenhang te geven en was moeilijk te beheren door de automatiseringsafdeling van EdeA.

De doelstelling van het nieuwe intranet was hiermee duidelijk:
Faciliteer een informatiebeheer omgeving waarmee op een toegankelijke en gebruikersvriendelijke wijze informatie zelf door de organisatie beheerd en in samenhang ontsloten kan worden.

Na een kort selectietraject en een Proof of Concept fase, is gekozen voor Smartsite als contentmanagement oplossing. Tijdens de Proof of Concept fase is mede gekeken naar de inzetbaarheid van Content Intelligence voor het extraheren van metadata en het automatisch creëren van samenhang tussen de verschillende informatie objecten.

Informatiebeheer en Kennismanagement

Vanwege de complexiteit en omvang van de materie is gekozen voor een gefaseerde uitvoering van het projectplan. In de eerste fase ligt de focus op het beheren en ontsluiten van zogenoemde Engineering Plant Regulations oftewel EPRs.

Hiervoor is het concept van de Conformiteit Activiteit Matrix (CAM) toegepast. Documenten en andere informatiebronnen worden hiermee op het vlak van Conformiteit, het voldoen aan (wettelijke) voorschriften, en als onderdeel van een specifieke Activiteit, gekenmerkt. Met deze matrix is snel in te zien bij welke Activiteit (bijvoorbeeld een wijziging aan een installatie) voldoen moet worden aan bepaalde Conformiteitseisen en welke informatiebronnen daarover binnen EdeA beschikbaar en toegankelijk zijn.

Tezamen met de laagdrempelige redactieomgeving van Smartsite en een op kennisgerichte ontsluiting van informatie en documenten, is er een typische EdeA informatie- en kennismanagement omgeving ontstaan die gedragen wordt door de EdeA materiedeskundigen.

Vervolgfasen

Na de initiële opstart van het project waarbij Professional Services van Smartsite betrokken is geweest, wordt EdeA in de vervolgfasen begeleid door onze partner Lectric. Ook hier staan dan spannende zaken te gebeuren waaronder een koppeling met het SAP Documentbeheer.

Doelgroep EdeA Intranet

Medewerkers van EdeA en externe contractpartijen die werkzaamheden (bijvoorbeeld aan installaties) in opdracht van EdeA uitvoeren.

Technologie

Smartsite 5 Enterprise Edition.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-15T15:03:00.000Z Alex Beishuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.