Shell maakt interne cursussen digitaal

Olieconcern stopt niet langer energie in klassikale bijscholing

Olie- en chemieconcern Shell is met zijn interne scholing definitief overgestapt op intra- en Internet. "De docent voor de klas past niet meer bij de eisen van deze tijd", aldus Paul Wood van Shell. Het klassikaal bijscholen van de eigen medewerkers is sinds begin dit jaar voltooid verleden tijd.

In december vorig jaar besloten we dat er een nieuwe leermethode moesten komen om de medewerkers bij te scholen", aldus consultant Paul Wood van het Shell Learning Centre in Noordwijkerhout. Dit instituut, dat cursussen verzorgt voor alle 10.000 academici die wereldwijd bij Shell Exploratie en Productie in dienst zijn, merkt dat het steeds moeilijker wordt voor de medewerkers om tijd vrij te maken voor het volgen van bijscholing "Steeds minder medewerkers moeten steeds meer werk verzetten. Hoe kunnen zij dan nog tijd vrijmaken om een cursus te volgen?"

Scholingsprogramma

Een tweede probleem waar Wood en collega's een oplossing voor zoeken, is dat klassikaal leren niet iedereen bereikt. "We willen juist meer medewerkers betrekken bij het scholingsprogramma. Ook voor de meest gespecialiseerde experts, is het goed om de kennis te delen met anderen en van de collega's te leren."
Voor Shell is het daarnaast een kostbare zaak om medewerkers uit landen als Brunei en Nigeria hierheen te halen voor scholing. Niet alleen vanwege de reiskosten of het verlies aan arbeidstijd, maar ook omdat het regelen van bijvoorbeeld een visum voor een bezoek aan Nederland steeds omslachtiger wordt. "Nu kunnen wij wel naar hen toe vliegen, maar dan hebben we niet meer het Shell-Laboratorium om de hoek, of beschikking over de experts die daar werken."
Volgens Wood heeft het Learning Centre inmiddels een aantal cursussen geschikt gemaakt voor het intranet. Zo zijn via het speciale netwerk 'Petroskills' cursussen te volgen over onder meer 'Noordzee Productie Technologie' of 'Olie- en gasveld Simulaties'.
Deze cursussen zijn ook toegankelijk gemaakt voor de medewerkers van het oliebedrijf BP. Beide bedrijven hebben er baat bij als de medewerkers dezelfde basale techniek onder de knie hebben. Dezelfde wijze van besparen leidt tot het delen van helikopters en bevoorradingsschepen. Wood: "De programma's voor het leren omgaan met gespecialiseerde software delen we natuurlijk niet." Op andere sites leren medewerkers om te gaan met applicaties van Microsoft en Oracle.
Om deelnemers niet lastig te vallen met cursussen waar ze voor het uitvoeren van taken niets aan hebben, gebruikt het scholingsinstituut 30 juni het onderwijsmanagementsysteem van Docent. Dit brengt de studievoortgang van de medewerkers in kaart en waarschuwt als een cursist klaar is voor een volgende stap in de carrièreontwikkeling. Het systeem maakt het volgens Wood mogelijk om deelnemers van precies het benodigde lesmateriaal te voorzien. "Just enough, just in time and just for me."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.