Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Funda.nl vertrouwt op Terremark voor zijn disaster recovery-omgeving

Huizensite Funda trekt maandelijks ruim elf miljoen bezoekers en heeft maandelijks ruim driehonderd miljoen pageviews. Reden genoeg om de functionaliteit van de website te garanderen. De site maakt daarom vanaf nu gebruik van de Enterprise Cloud van Terremark als onderdeel van de haar disaster recovery-oplossing, na een zorgvuldige test met it-partner Mirabeau.

De website van Funda werd vanuit één datacenter gehost. De website werd binnen dit datacenter redundant ingericht om downtime te minimaliseren, met uitzondering van de mediaopslag (foto’s, illustraties, filmpjes). Hiervoor werd gebruikgemaakt van een EMC nas. De afloop van het beheercontract van deze storage-omgeving was aanleiding om te kijken naar andere oplossingen, waarin geen ruimte meer was voor een ‘single point of failure’. Het afbreukrisico voor Funda.nl wanneer de website niet bereikbaar zou zijn, was te groot geworden.
De klassieke manier om de redundantie te verbeteren, is om de data en grafische gegevens te verspreiden over twee datacenters. Dit is echter een kostbare oplossing door de dubbele kosten voor de replicatie van de omgeving. Ook dit is qua kostenplaatje niet interessant. Daarom heeft Funda uiteindelijk gekozen voor een productieomgeving op locatie en de acceptatie-/disaster recovery-omgeving in de cloud. In de acceptatieomgeving worden updates en aanpassingen op de software uitgevoerd voordat ze ‘live’ gaan op Funda.nl. Statische data, zoals video’s en plaatjes, worden in de S3 public cloud van Amazon geplaatst en de dynamische data staat samen met de productieomgeving op de eigen servers in het datacentrum. Deze setting is het best te omschrijven als een hybride omgeving. Redundantie voor de statische data wordt gerealiseerd door Azure van Microsoft te laten fungeren als back-up van de Amazon Cloud. De disaster recovery voor het Funda.nl-platform zelf wordt verzorgd door Terremark Europe. De keuze voor de Enterprise Cloud van Terremark werd ingegeven door het kwalitatieve cloud-platform van de leverancier en garantie van extra resources bij een incident.

Einduitslag

De reden om het systeem op deze manier in te richten, komt voort uit een behoefte aan een kosteneffectieve oplossing op maat, die de data en functionaliteit van Funda kan garanderen. Om de disaster recovery-procedure te evalueren, is er een test gedaan met de Enterprise Cloud. In het kader hiervan is de productieomgeving gecontroleerd uitgeschakeld om te kunnen beoordelen hoe lang de website ‘uit de lucht' zou zijn en wat de prestaties zouden zijn van de uitwijkomgeving. Het resultaat hiervan was dat alle bezoekers van Funda.nl vlekkeloos werden doorgerouteerd naar de Terremark-omgeving.

'Bijkomend voordeel van Terremark is dat je naar het datacenter kunt rijden en dat wij de keuze hadden om handmatig de data te laten switchen bij een calamiteit met de productieomgeving. Dat je betaalt per afname van de dienst maakt het een financieel aantrekkelijke optie', aldus Teun Duynstee, softwarearchitect bij Funda. 'Bij het inrichten van de cloud zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van de verschillende functionaliteiten. Hoewel je in eerste instantie geneigd bent om te zeggen dat alles direct weer moet werken, is dit niet reëel. Wij hebben dus gekeken naar wat echt cruciaal is voor onze gebruikers. Het is echter onmogelijk om vooraf precies vast te stellen wat prioriteit heeft bij rampscenario's voordat je de cloud gaat inrichten, omdat je in het proces altijd dingen tegenkomt. Je moet je goed realiseren wat je echt nodig hebt en wat het kost om bepaalde functionaliteiten prioriteit te geven', aldus Duynstee.

Heini Withagen, directeur van Mirabeau, noemt het aanbrengen van gradaties als belangrijkste stap bij het inrichten van een disaster recovery-plan. 'Door de belangrijkste functionaliteiten te prioriseren is het minder schadelijk als het even duurt voordat alles weer operationeel is. Dit is ook het meest interessant met oog op het kostenplaatje. De ‘slapende' bijna volledige versie van Funda draait op de achtergrond en kan op kritieke momenten direct worden opgeschaald. Dit houdt de kosten beheersbaar, omdat deze worden berekend per verbruik. Overigens is voor onze klanten de transparantie het belangrijkste op kritieke momenten.'

De testen op de cloud-omgeving zijn uitgevoerd met oog op de eindgebruikers van Funda. 'Het streven is om hen zo min mogelijk hinder te laten ondervinden zoals met de reactiesnelheid van de website of de toegankelijkheid van informatie', aldus Withagen. 'Er is voor Terremark gekozen in verband met de schaalbaarheid naar twee kanten. Wanneer je je traffic kunt voorspellen, zoals bijvoorbeeld bij grote online winkelketens en bij vooraf geplande acties, is het voor de klant het meest efficiënt om met dedicated hardware te werken. Bij wisselende of onvoorspelbare traffic is het praktischer om gebruik te maken van een cloud door de flexibiliteit.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-10T11:40:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.