Kennisnet reduceert energieverbruik met cloud

Kennisnet is de ict-partner voor het onderwijs en levert digitaal lesmateriaal en ondersteunende diensten. De organisatie maakt al jaren gebruik van de datacenterdiensten van ict-dienstverlener Vancis. Sinds 2009 zijn grote stappen gezet om het energiegebruik te reduceren. Dit heeft in vijf jaar tijd geleid tot een afname van de energiebehoefte met maar liefst 75 procent.

In 2009 virtualiseerde Kennisnet zijn productiesystemen, na al vier jaar ervaring met virtualisatie te hebben opgedaan in de test- en acceptatieomgeving. Het aantal racks daalde het eerste anderhalf jaar met 20 procent, terwijl het energiegebruik halveerde. Door geleidelijk aan verdere verbeterslagen door te voeren bedroeg het aantal servers in 2013 nog slechts dertien (een daling van 50 procent), terwijl het energiegebruik met maar liefst 75 procent was afgenomen.

In 2013 voerden Kennisnet en Vancis een tweede grote verbeterslag door, namelijk de overschakeling op een community cloud, dat is een private cloud die voor meer onderwijsinitiatieven wordt gebruikt. De eigen ruimte die Kennisnet had in het Vancis datacenter is nu verdwenen. De organisatie maakt in normale situaties gebruik van slechts twee 19 inch racks in de shared ruimte van het datacenter. In situaties van piekbelasting kan extra capaciteit worden bijgeschakeld en ook in de toekomst kan het bij groei van de omgeving nodig zijn meer capaciteit af te nemen.

Waar in de oude opzet alleen een stroommeter op de afgesloten serverruimte zat, zijn nu allebei de racks voorzien van een meter. De apparatuur in de racks is van de nieuwste generatie, die zeer energiezuinig is. Dit leidt tot een energiebesparing ten opzichte van september 2013 van maar liefst 70 procent.

Voor de back-up gebruikt Vancis niet langer disks, maar tape. Tapes gebruiken immers, zo lang ze niet gelezen of geschreven worden, in het geheel geen energie, in tegenstelling tot disks die roteren. Door de tape-oplossing volledig te automatiseren is geen menselijk handelen meer nodig bij tapewissels en door een redundante uitvoering in Amsterdam en Almere is het ook niet nodig de tapes elders in een kluis op te slaan.

Al met al heeft Kennisnet door deze wijzigingen het energiegebruik in het datacenter met maar liefst 75 procent weten te reduceren in vijf jaar tijd. Door virtualisatie en het zoveel mogelijk automatiseren van handwerk zijn bovendien de beheerkosten sterk gedaald. Deze case laat dan ook zien dat duurzaamheid ook economisch interessant kan zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-31T10:50:00.000Z Externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.