Intel levert Sara HPC-cloud voor onderzoekers

Sara ondersteunt wetenschappelijke onderzoekers in Nederland en werkt intensief samen met de academische gemeenschap en het bedrijfsleven. Sara stelt een geïntegreerde ict-onderzoeksinfrastructuur beschikbaar en levert diensten en expertise op het gebied van high performance computing (HPC), dataopslag, visualisatie, netwerk, cloud en e-Science.

De dienst HPC Cloud biedt wetenschappers de mogelijkheid hun eigen virtuele private HPC-cluster in te zetten voor hun onderzoek. Het betreft een gevirtualiseerde HPC-omgeving die gebruikers precies volgens hun specifieke behoeften en wensen kunnen configureren, zonder dat dit invloed heeft op andere gebruikers.

Voor de totstandkoming van de HPC Cloud is ruim twee jaar lang nauw samengewerkt met Intel. Het systeem telt 19 nodes, gebaseerd op Dell PowerEdge R810 servers die elk beschikken over vier 8-core Intel Xeon processors E7-4830. Verder heeft iedere node 256GB geheugen, evenals 10TB aan lokale opslagcapaciteit.

Ook de I/O-prestaties en -beveiliging waren een belangrijk aandachtspunt. Om de vereiste hoge datadoorvoersnelheden tussen de virtuele machines binnen een clusteromgeving te garanderen, wordt meestal gebruikgemaakt van InfiniBand-technologie. Infiniband biedt echter niet de vereiste combinatie van beveiliging en prestaties binnen de cloudomgeving. Dit is opgelost door Intel Ethernet 10 Gigabit Converged Network Adapters X520-T2. Deze high-end netwerkadapters bieden de hoge doorvoersnelheid die Sara eist en beschikken over een bijzondere beveiligingstechnologie: SR-IOV (Single Root I/O Virtualisation).

Virtuele machines

Hiermee is het mogelijk toegangsrechten toe te kennen tot op het niveau van de netwerkadapters. Zo wordt binnen de omgeving voorkomen dat gebruikers en beheerders van individuele virtuele machines noodgedwongen toegangsrechten krijgen tot elkaars I/O-systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-06T08:43:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.