Intuit verwikkeld in millennium-rechtszaken

Dit artikel delen:

Intuit is voor de tweede maal aangeklaagd wegens het verkopen van niet millennium-bestendige software. Het gaat om de versies 5 en 6 van het financiële softwarepakket Quicken.

De softwarefirma zou dit geweten hebben toen het de producten verkocht. Deze aanklacht is bij het Hooggerechtshof van de staat New York ingediend door een advocaat die opereert namens alle gebruikers die Quicken versie 5 of 6 voor Windows of Macintosh hebben aangeschaft. Met name de online-bankierfuncties in de software zouden niet overweg kunnen met de eeuwwisseling. De aanklager eist dat Intuit de problemen oplost zonder dat het de gebruikers een cent kost. Eind april werd de financiële-softwarespecialist voor een soortgelijke beschuldiging ook al in Californië voor de rechter gedaagd.

Onwettig

De softwarefirma heeft inmiddels een nieuwe versie, genummerd 98, uitgebracht, maar daar hangt een prijskaartje aan van minimaal 35 dollar. Advocaat Jeffrey Klafter van juristenbureau Bernstein, Litowitz, Berger & Grossmann die de zaak aanhangig maakte, hekelt deze aanpak. "Wij menen dat dit onwettig is; Intuit probeert te verdienen aan zijn eigen fout." Klafter onderzoekt gelijksoortige aanklachten tegen andere softwareleveranciers die ook geld vragen voor opwaarderingen die wel millennium-bestendig zijn. Dit zou een belangrijk precedent kunnen scheppen voor de computerindustrie. Ondertussen ontkent Intuit verontwaardigd alle beschuldigingen. De website van de firma (http://www.intuit.com/) bevat een pagina die gewijd is aan de millennium-overgang. Daar valt te lezen dat de versies 6 en 98 van Quicken een 'houdbaarheid' hebben tot 2007, maar dat 6 dit inderdaad niet heeft wat betreft de mogelijkheden voor online-bankieren.

Nieuwe topman

Rond de softwareleverancier is momenteel - behalve de rechtszaken - meer te doen. In juli zal Bill Harris tot de nieuwe chief executive officer benoemd worden. Verder heeft Intuit plannen om Lacerte Software voor vierhonderd miljoen dollar over te nemen. Dit bedrijf uit Dallas levert belastingsoftware. Om de acquisitie mogelijk te maken, geeft Intuit negen miljoen extra aandelen uit met een waarde van in totaal 426,4 miljoen dollar.
In het derde kwartaal van het boekjaar 1998 noteerde Intuit een verlies van 2,2 miljoen dollar. Dit is grotendeels te wijten aan een kostenpost van 16,2 miljoen dollar met betrekking tot een overeenkomst met America Online (AOL). Hierbij is afgesproken dat Intuit de komende drie jaar de informatievoorziening rond belastingen, verzekeringen en hypotheken voor de Internet-dienstverlener regelt. In totaal betaalt de bouwer van financiële software zo'n 32 miljoen dollar aan AOL. De omzet in het derde kwartaal steeg in vergelijking met een jaar eerder met 21 procent tot 142 miljoen dollar.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.