Bloemen in een datapakhuis

In Computable van 8 oktober maakten de lezers kennis met een interessant fenomeen: op de Bloemenveiling Aalsmeer zijn nu ook appels en peren te koop. Want zo mank gaat de vergelijking die de afdeling Data Warehouse Services van de Bloemenveiling maakt bij het vervangen van Information Builders' Focus EIS door het 'reporting'-pakket Business Objects, wil Dennis Bartels wel even kwijt. 

Laten we voorop stellen: Bloemenveiling Aalsmeer is al vele jaren een prima gebruiker van het Focus-instrumentarium. Lange tijd gold dit bedrijf als een voorbeeld voor anderen, die alles uit hun datawarehouses (in dit geval die van een Sybase-omgeving) willen halen.
Maar de omstandigheden veranderen. Managers willen meer inzicht, ook in andere gegevens. De gebruikersinterface moet eenvoudiger. Allemaal ontwikkelingen, waarin de bloemenveiling niet alleen staat. Nieuwe versies zoals Web-Focus bieden gebruikers betere mogelijkheden voor rapportages en analyses. Die nieuwe versies zijn er niet voor niets. Met name het werk 'achter' de schermen' wordt er een stuk complexer op. In zoverre heeft mevrouw Verhagen van de Bloemenveiling gelijk, wanneer ze zegt, dat er wel programmeerwerk moet worden verricht. Maar je kunt de geïntegreerde, 'server-centric' oplossing voor op het web gebaseerd 'enterprise reporting' die Focus nu biedt, niet vergelijken met sterk op de gebruikersinterface gerichte Olap-tools van bijvoorbeeld Business Objects. Aan die software valt zelf niet veel te programmeren, maar zulke Olap-tools met een PC-achtergrond hebben het zelf niet in zich om ook de back-office (datawarehouse, data-integratie, beheer, distributie) te regelen. Daar valt eerst nog heel wat te integreren, implementeren en coördineren. Die tijd is er vaak niet. Nieuwe 'reporting'-omgevingen moeten direct effectief zijn. En ongehinderd eindeloos kunnen doorgroeien!
Dat is dus geen vergelijking, maar een keuze. Een keuze met verstrekkende gevolgen, want bij elke volgende verandering in de wensen van de gebruikersorganisatie (mevrouw Verhagen noemde zelf al de ziektemeldingen uit het personeelssysteem) zal toch de integratie met de brondata weer moeten worden aangepast en betrouwbaar moeten worden dichtgetimmerd alvorens ze bedrijfsbreed beschikbaar te stellen. Met de nieuwe versie is dat echter geen heidense klus meer - en er zijn bovendien beslist wel voldoende Focus-specialisten om daar bij te assisteren. In de afgelopen jaren zijn er al enkele honderden opgeleid.

Volledige integratie

'Enterprise reporting' via het web is de logische stap in de evolutie na de talrijke op mainframe- en client/server gebaseerde 'mis'- en 'eis'-oplossingen. Maar wil dit 'rapporteren via het web' beter werken dan via client/server-constructies, dan moet de back-office mee-evolueren. Mede daarom werd al enkele jaren geleden de weg ingeslagen van het volledig 'server-centric' maken van de aansturing van de 'reporting'-omgeving, inclusief alle voorzieningen voor een volledige integratie van data, dimensies en distributie. Eigenlijk net als in de dagen van het mainframe.
'Enterprise reporting' via het web is daardoor een typisch voorbeeld geworden van een applicatie, die aan de eindgebruikerskant heel eenvoudig kan werken juist vanwege de complete - en dus wel tamelijk complexe - opzet van de back-office. Daar is niets mis mee. Alles is gericht op een snelle, compacte implementatie. Alle voorzieningen daarvoor zijn in de nieuwe versie al getroffen: meer medewerkers kunnen met minder moeite beschikken over meer inzicht, hun bestaande rapportage-oplossingen kunnen volledig worden hergebruikt, het beslag op IT-'resources' is aanzienlijk minder, het beheer en de beveiliging zijn efficiënt centraal geregeld.
Alleen... de organisatie moet dit wel willen! De weg terug naar centralisatie van 'resources', beheer, beveiliging en verantwoordelijkheden - een basisvoorwaarde voor een werkbare toepassing van 'open' web-applicaties - moet men wel willen volgen. Niet 'terug in de tijd', maar terug naar de sterke punten van de centrale zware servers. Blijven de ontwikkelingen voor en achter de schermen zo met elkaar in de pas lopen - dan is er geen vuiltje aan de lucht.
 
 
Dennis Bartels
verkoopdirecteur
Information Builders Netherlands

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-05T00:00:00.000Z Dennis Bartels