Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Datacenter Previder gaat op zeker

In het nieuwe datacenter van Previder in Hengelo is alles rondom de stroomvoorziening en bedrijfszekerheid dubbel en vaak zelfs drievoudig uitgevoerd. Deze aanpak biedt klanten van Previder de absolute zekerheid dat hun gegevens altijd bereikbaar en beschikbaar zijn. Eaton leverde de benodigde apparatuur voor al deze hooggekwalificeerde zekerheid.

Het is opvallend stil rondom de Twentse variant van Fort Knox. Verscholen in een hoek van een bosrijk industrieterrein ligt sinds de zomer van 2010 het gloednieuwe datacenter van Previder. Omzoomd door meters hoge hekken en in het zicht van talloze camera’s ademt de raamloze blackbox de sfeer van een onneembare vesting. 'Dat is ook precies de bedoeling', glimlacht Marco Alink, Datacenterbeheerder bij Previder. 'Hier mogen alleen klanten met een specifieke autorisatie naar binnen en niemand anders. Databeheer is nu eenmaal een gevoelige kwestie.'

Previder, de naam zegt het al, is er vóór de provider en mede daarom luidt de bedrijfsslogan ‘It starts here’. Hosting bedrijven en SaaS-aanbieders (Software as a Service) maken graag gebruik van de diensten van datacenters. In het datacenter staan de servers van deze klanten of ze beschikken er over een fallback-verbinding die naadloos alle diensten overneemt als een ander center tekort schiet. Ook de mogelijkheid om, naast de ‘rackspace’ binnen het gebouw een fysieke uitwijk te hebben is een pré om voor Previder te kiezen.

Alles bij Previder staat in het teken om de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de data in stand te houden. 'We gaan voor de hoogste redundantie', vervolgt Alink. 'Of het nu gaat om de stroomvoorziening, brandbeveiliging of koeling, alles is meervoudig uitgevoerd. We laten niets aan het toeval over.' Previder maakt uitsluitend gebruik van groene stroom waarbij de koeling wordt geregeld via een milieuvriendelijk free-to-air koelsysteem. De gebruikte redundantienormen (N+1, N+2 én 2*(N+1)) zorgen dat alle mogelijke vormen van uitval worden ondervangen door een tweede of zelfs derde back-up systeem. Het TIER3+ datacenter is bovendien ISO27001 gecertificeerd. 'Hart van ons bedrijf zijn de vier volledig identieke zalen van elk vierhonderd vierkante meter', vertelt Alink als hij met zijn elektronische sleutel een van de vele automatisch bediende deuren opent. 'Elke zaal beschikt over een constante temperatuur van 25 graden en een vermogen van één Megawatt. Om deze stromen goed te managen en ook de backup goed te regelen heb je specifieke systemen nodig. We hebben gekozen voor de installaties van Eaton.'

Energiehuishouding

In de zaal die Alink toont wordt duidelijk hoe Previder de energiehuishouding regelt. De verplichte A- en B-Feed om aan de redundantienormen te voldoen zijn direct herkenbaar aan twee ELatis-verdeelkasten die in rood (A) en blauw (B) zijn uitgevoerd. Deze krijgen hun voeding via de railkokersystemen van Eaton die een maximale overdracht en aansluitkwaliteit garanderen. Een stap verder terug in de installatie brengt ons bij de twee Eaton Capitole 40 verdeelsystemen met een capaciteit van 4000 A.

Tevens is er een Capitole 40 noodverdeelsysteem met een capaciteit van 6300 A, die in geval van langdurige storing met de stroom van een noodstroomaggegraat in staat is de stroomvoorziening over te nemen. De Capitole 40 verdeelsystemen worden op hun beurt gevoed via twee Xiria ringkabelstations. De Xiria valt op door zijn installatiegemak en gebruiksvriendelijke karakter. Twee onafhankelijke transformatoren zorgen hierbij voor de omzetting van het 10 kV niveau van stroomleverancier Enexis, naar de gebruiksspanning van 400 V.

Met eventuele problemen houdt Previder letterlijk elke milliseconde ernstig rekening. Een grote Argon-blusinstallatie ontneemt elke vlam de adem en behoudt de kwaliteit van de elektrische installatie. Andere problemen, zoals stroomstoringen, krijgen ook geen enkele kans. Een spanningsdip, of in het ergste geval een stroomuitval mag niet voorkomen. Daarom staan er per straat in elke zaal twee stuks uninterruptible power supply (ups)-systemen type 9395 van Eaton, stand-by om de benodigde stroom te leveren. Met tweemaal 3 x 550 kVA Parallel/Hotsync houden ze het bij 100 procent belasting minimaal t ienminuten vol. In de tussentijd heeft een van de vier 2.100 kVA dieselgeneratoren de energievoorziening al overgenomen. 'We testen ze regelmatig en tot op heden werkt het systeem voorbeeldig', stelt Alink. 'Het gaat ons om maximale stabiliteit en dat is ook de reden waarom we voor Eaton hebben gekozen. Ze hebben veel ervaring met datacenters en zijn goed thuis op het gebied van laag- en middenspanning. Tel hierbij op de goede onderhoudscontracten en het aantrekkelijke prijskaartje voor dit totaalproject. We zijn zeer tevreden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-01T08:05:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.