Waterkering Nieuwe Waterweg krijgt Innovatieprijs 1998

Kwaliteit software beoordeeld volgens ruimtevaartnormen

De Innovatieprijs 1998 behorende bij de Computable IT Award gaat naar het Beslis- en Ondersteuningssysteem Stormvloedkering Nieuwe Waterweg van Rijkswaterstaat.

De jury van de IT Award verkoos dit project - dat de volledig automatische besturing van de stormvloedkering bestiert - omdat het een toonbeeld is van innovatief gebruik van informatietechnologie voor het interpreteren van meet- en regelinformatie bij het waken over de waterhuishouding van deze waterweg. Menselijke interventie is hierdoor niet meer nodig.
De Innovatieprijs werd uitgereikt door Fenit-voorzitter Henk Broeders. Hij noemde innovatie de "levensader van elke bedrijfstak" en met name voor de IT-sector van levensbelang. Broeders: "Het winnende project van de Innovatieprijs dwingt respect af en zal de Nederlandse technologie, en niet alleen op IT-gebied, ongetwijfeld een goede dienst bewijzen. Het is een project van internationale allure, dat nergens in de wereld mee te vergelijken is."
Het project werd in opdracht van Rijkswaterstaat voor wat betreft de beslissingssoftware uitgevoerd door de divisie Advanced Technology van systeemhuis CMG. Hoewel Koningin Beatrix de waterkering officieel in gebruik heeft genomen, zal de kering volgende maand pas voor het eerst volledig automatisch - volgens een stormscenario - worden gesloten en afgezonken.
Volgens projectleider Deighton had de stormvloedkering binnen Rijkswaterstaat al een bijzondere status. "Het is de eerste kar dat een kunstwerk van Rijkswaterstaat dat een groot achterland moet beschermen volledig automatisch bestuurd wordt. Mede in verband hiermee is de software gecertificeerd volgens de normen die in de ruimtevaart gebruikelijk zijn. Het is de eerste maal dat zulke strenge normen op door ons gebruikte systemen tot uitgangspunt zijn gekozen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Mark Plekker