NEC-server in Nederland

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) koopt een uitvoering van de NEC TX7-server met zestien Itanium 2-processoren. Het 32-weg topmodel van die machine zette eind vorige maand een nieuw benchmark-record neer.

Processorproducent Intel presenteerde de resultaten van de TPC-C test op zijn ontwikkelaarsconferentie in San Jose (VS). De machine is uitgerust met de Datacenter-uitvoering van Microsofts Windows Server 2003, die eind april uitkomt, of het open source besturingssysteem Linux. De benchmark is uitgevoerd met het Microsoft-platform.
Het NLR schaft nu een lichtere uitvoering aan, met 32 GB geheugen, om die te gebruiken als supercomputer voor luchtvaartonderzoek. Dit betreft veiligheid en efficiëntie in de burgerluchtvaart, de ontwikkeling van civiele vliegtuigen, operationele ondersteuning van militaire luchtvaartprojecten, en de ontwikkeling van militaire luchtvaart- en ruimtesystemen. Daarnaast zal de TX7 applicaties voor onderzoek naar neurale netwerken draaien.
Het Nederlandse onderzoeksinstituut haalt hiermee een piekvermogen van 64 Gigaflops (miljard zwevende komma berekeningen per seconde) in huis. Het gemiddelde vermogen is vergelijkbaar met dat van acht vectorprocessoren van NEC's SX-5 supercomputers. Die machines zijn sinds 1989 al in gebruik bij het NLR.
 
De TPC-C benchmark top tien:
http://www.tpc.org/tpcc/results/tpcc_perf_results.asp?resulttype=noncluster


 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.