Ave Centurion, doe wat aan millenniumprobleem

Velen maken zich grote zorgen over het millennium-probleem (kosten ruim 10 miljard gulden voor Nederland). Een open brief aan Jan Timmer. 

Jan...wat heb je de laatste zes maanden gedaan? Het is de bedoeling dat het Millennium Platform van Jan Timmer fungeert als aanjager van bewustwording en kennisuitwisseling. De eerste taak is het verduidelijken van de omvang van het millenniumvraagstuk. Sinds de oprichting hebben we nauwelijks iets gehoord of gelezen.
Ik stel voor de eerste taak over te slaan, we weten het echt wel dat de toestand zeer kritiek is vooral voor het midden- en kleinbedrijf, maar... het is nog niet te laat. De tweede taak, een actieplan, moet snel uitgevoerd worden. Omdat we daar ook niets van gehoord hebben, wil ik hierbij helpen een praktisch actieplan.

Nationaal actieplan

Geef regelmatige voorlichting over en stimuleer bewustwording van het millenniumvraagstuk. Dit moet zowel zakelijk als technisch van aard zijn. Via tv/radio-spots, advertenties in kranten en weekbladen en met een eigen www-site.
Selecteer uit de beschikbare informatie alle relevante aspecten van het millennium-probleem. Er moet specialisatie zijn per sector en per bedrijfstak. Laat niet iedereen zelf het wiel uitvinden.
Samenwerking met het Euro-platform. Neem bijvoorbeeld de prima communicatie-strategie over. Identificeer gemeenschappelijke problemen en adviseer over het stellen van prioriteiten.
Publiceer een 'jaar 2000 projectplan' met een stap voor stap-benadering, waarbij gebruik gemaakt wordt van de bestaande ervaringen van bedrijven die het probleem (gedeeltelijk) hebben opgelost en die hun ervaring willen delen.
Maak een voorstel voor het introduceren van een eenmalig belastingvoordeel (investering in de toekomst), speciaal voor het midden- en kleinbedrijf, en een bonus voor bedrijven die het millenniumprobleem al hebben opgelost.
Stimuleer dat oudere programmeurs, die geen betaald werk meer doen, mee mogen of willen werken om dit probleem op te lossen. We hebben een enorm tekort aan programmeurs met ervaring in oude programmeertalen.
Selecteer een of meer 'stay alive'-oplossingen (uitstellen van de oplossing tot na het jaar 2000, terwijl de computers blijven draaien) voor bedrijven die niet meer op tijd klaar kunnen komen.
Stimuleer het opzetten en coördineren van gebruikersgroepen. Dit is een zeer effectieve wijze van kennisuitwisseling.
Onderzoek of het mogelijk is om, met goede afspraken en contracten, geschillen en rechtszaken te voorkomen.
Geef voorrang aan Euro- en Millennium-onderzoeken die werden ingediend via onderzoekstimuleringsregelingen van de overheid. Vele verzoeken op dit gebied zijn de afgelopen jaren afgewezen.
Ten slotte: ontwerp een 'millenniumveilig' logo en keurmerk. Dit is een goed handelsmerk voor veel bedrijven. In 1999 betekent het niet 'millenniumveilig' zijn: onbetrouwbaarheid.

Mr. Millennium

Recente uitlatingen van premier Kok, vice-premier Dijkstal, staatssecretaris Kohnstamm en de kamerleden Cherribi en Jeekel tonen aan dat men zich zeer bewust is van de economische belangen die op het spel staan. Met voldoende steun van de overheid en een efficiënte samenwerking kunnen we de kosten, ruim 10 miljard gulden, verminderen en de kans van slagen vergroten.
Jan, zoek publiciteit, werk aan bewustwording en wordt.....Mr. Millennium.
 
Han van Doorn
directeur Y2K Solutions
Uithoorn

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Han van Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.