Wibu-Systems hoeder apotheeksysteem BIC Medical

Met CodeMeter beschermt bedrijf medicatie op maat

De rijdende showroom van Big Medical met daarin het medicijndistributiesysteem.

Wibu-Systems, maker van licentie- en beschermingstechnologie voor software en andere digitale assets, levert zijn CodeMeter-oplossing aan BIC Medical. Dit bedrijf uit Elburg biedt een medicijnendistributiesysteem aan apothekers in Duitsland en Frankrijk voor het maken van medicatie op maat. CodeMeter beschermt deze geavanceerde systeemsoftware tegen ongewenste manipulatie.

Het Med2Morrow-systeem van BIC Medical automatiseert het proces van de verpakking en distributie van op recept geleverde medicijnen. Veel patiënten vertrouwen erop dat de door hun artsen voorgeschreven medicijnen conform het recept door een apotheker worden gemaakt en verpakt. Het uitgifteproces omvat per patiënt vaak een combinatie van verschillende medicijnen, verpakt in een zakje of in blisters in een hoeveelheid, afgestemd op het slikmoment van de patiënten.

In Nederland berust de uitgifte van medicijnen voor een belangrijk deel bij ziekenhuizen of grotere apotheekinstellingen. In Duitsland en Frankrijk schrijft de wetgeving een andere vorm van bedrijfsvoering bij medicijndistributie voor. Daardoor zijn er in die landen veel meer individuele apothekers actief. Zij mogen geen fouten maken, aangezien die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de patiënt.

Tegelijkertijd worden de zelfstandige apothekers geconfronteerd met een grotere werkdruk, beperkte middelen en een krappe personeelsbezetting.  Hierdoor bestond er bij de apotheken in Duitsland en Frankrijk dringend behoefte aan een technologische oplossing die het proces van het verstrekken van medicijnen op maat kan stroomlijnen.

Vulproces

"Een staaltje fijnmechanische precisietechniek"

Het Elburgse BIC Medical pakte dit probleem aan met zijn Med2Morrow-systeem voor het uitgeven van medicatie op maat. De oplossing bestaat uit een combinatie van hardware en software, waarmee afgestemd op de recepten voor de individuele patiënten medicijnen op maat worden gesorteerd en verpakt in een vorm naar voorkeur (zakje of strips). De software activeert en bewaakt het vulproces vanuit de cassette voorzien van rotor van veel naar één. Het proces verloopt in verschillende stappen, waar bij een sensor in de motorbases bijhoudt dat er maar één pil valt.

Er zitten in totaal vijfhonderd motorbases in een distributiemachine, waarin ingebouwde camera’s nauwkeurig de voortgang in de gaten houden. Zodra een zakje is gevuld, wordt deze via verhitting geseald. Behalve via de cassettes kunnen ook minder vaak voorkomende medicijnen via een losse tray aan de order worden toegevoegd. Nieuw bij dit staaltje fijnmechanische precisietechniek is de levering van pillen in een bakje in plaats van een zakje. Bij sommige instellingen genieten die de voorkeur omdat patiënten dan makkelijker hun medicijn kunnen innemen.

De software laat het stappenproces soepel verlopen in samenhang met het aanwezige apotheeksysteem voor de bedrijfsvoering. De informatieoverdracht tussen het distributiesysteem en de apotheekapplicatie geschiedt via een standaard OCS-file.

Tip van de buren

De kern van het systeem is software om de machinefuncties te besturen en de verstrekte medicijnen te volgen. Het beschermen van het intellectuele eigendom achter de software en het correct te gelde maken van het totale medicijndistributiesysteem is van belang voor het verdienmodel.

BIC Medical koos voor de CodeMeter-beveiligings- en licentietechnologie van Wibu-Systems. Dat deed het op aanraden van een collega-bedrijf, meldt Rutger Visscher, directeur bij BIC Medical: 'Het CodeMeter-systeem bepaalt of de applicatiesoftware werkt en of de workflow in de medicijnautomaat is geactiveerd, voor hoe lang en voor welke hoeveelheid. En nu zijn we er zeker van dat we worden betaald voor onze inspanningen.'

Ongeoorloofd

De oplossing van het Duitse softwarebedrijf beschermt de geavanceerde systeemsoftware van BIC Medical tegen ongewenste manipulatie en garandeert daarmee de patiëntveiligheid. Tevens functioneert het systeem als een betrouwbaar licentiemechanisme ter ondersteuning van het bedrijfsmodel van het Nederlandse bedrijf. BIC Medical integreerde CodeMeter in het sorteer- en verpakkingsproces om te monitoren of de ingebouwde applicatie werkt en of de dispenser-workflows correct worden geactiveerd.

De systeemlicenties zijn opgenomen in CodeMeter-dongles (CmDongles). De klanten van het Med2Morrow-systeem kunnen de dispensers alleen gebruiken met de juiste licenties die aan hun CmDongle zijn gekoppeld. Het systeem houdt het gebruik in detail bij en inventariseert de hoeveelheden verstrekte medicijnen om het niet alleen te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik of sabotage, maar ook om het facturerings- en onderhoudsproces te stroomlijnen. Klanten betalen voor de werkingsduur van de machine en/of het aantal verwerkte pillen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-22T14:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.