Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Enexis bouwt app's in app-fabrieken

Hoe ga je van nul naar veertig apps in twee jaar met de visie hiervan meer dan tweehonderd apps te maken in 2018? Voor Enexis was het aannemen van een high productivity aPaas slechts een stap op de route naar het transformeren tot een Agile-onderneming. Ontdek hoe Enexis de juiste mensen, processen en platform bij elkaar bracht om app-fabrieken te creëren die om de week een app opleveren.

De maatschappij, regelgeving en technologie dwongen Enexis organisatorisch te transformeren om beter en sneller met veranderingen om te gaan. De ict-organisatie van het bedrijf was niet ingesteld om deze benodigde plotselinge verandering te ondersteunen en de overgang van een energiemaatschappij naar een software en data bedrijf mogelijk te maken. Veranderingen in het it-landschap vereisten enorme projecten die maanden duurden en veel geld kostten. Bovendien was het it-landschap rigide en het onderhoud was vrij kostbaar.

De it-organisatie van Enexis wilde zijn legacy en landschap reorganiseren om interne klanten beter en sneller van dienst te kunnen zijn. Hierdoor heeft de organisatie een visie ontwikkeld voor snelle productontwikkeling (rapid product development - rpd). Een belangrijk onderdeel van de overgang naar rpd was het adopteren van een high-productivity aPaas samen met een Agile-ontwikkel methode onder strikte architecturele governance. Sprints van om de week met hybride ontwikkel teams, Cloud (Foundry) implementatie, DevOps, continue levering en integratie, training & communicatie, bedrijfs verandering & adoptatie en vooral de business-geleide ontwikkeling vormen samen de basis van Enexis’ succesvolle digitale transformatie strategie.

Als gevolg van dit initiatief heeft Enexis in plaats van twee, nu 26 releases per jaar, met de hulp van meerdere app-fabrieken die opereren als productontwikkelingteams in plaats van projectteams. In de nabije toekomst streeft Enexis naar ‘release & deploy’ op vraag om een hogere mate van verandering te bereiken. Het bedrijf heeft momenteel bijna veertig nieuwe apps in productie - waaronder portals, mobiele apps, integratie apps, workflow et cetera- en heeft de zinnen gezet op meer dan tweehonderd in de nabije toekomst.

Uiteindelijk realiseerde Enexiszich  dat de organisatorische en culturele verandering de belangrijkste aspecten zijn van het uitvoeren van een digitale transformatie en het waar kunnen maken van hun ambitieuze doelstellingen. Bovenop platform adoptie, richt het bedrijf zich op de belangrijkste mensen en procesveranderingen die zij hebben geïmplementeerd om niet alleen de it, maar het gehele bedrijf te transformeren tot een Agile-onderneming.

De rpd-strategie heeft deuren geopend voor niet alleen snelle veranderingen in het bedrijf, maar ook voor de snelle innovatie en nieuwe technologie aanname. Bijna elk deel van het bedrijf zal een grote verandering ondergaan wat betreft sturing, budgettering en Agile-business processen tot het leveren van it-gedreven proposities en de manier waarop diensten worden geleverd aan de werknemers, klanten, leveranciers en marktpartijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-06T10:02:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.