Nieuwe SAP-omgeving maakt DSM flexibeler

Inzending voor de award Beste Business Case 2009

Dit artikel delen:

In de strijd om de beste business case van 2009 zond DSM het project 'Wereldwijde implementatie services en hosting op basis van SAP' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op de implementatie van een nieuwe SAP-omgeving bij DSM door Atos Origin.

Koninklijke DSM creëert oplossingen voor betere voeding, betere bescherming en betere prestaties. Eindmarkten zijn onder andere voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektronica, life protection en producten voor de bouw.

In december 2006 ondertekenden DSM en Atos Origin een Master Agreement for IT Services. Aangezien DSM behoefte had aan een nieuw platform met een geavanceerde hosting- en datacenteromgeving en tegelijkertijd kosten wilde besparingen en een hogere flexibiliteit wilde realiseren is in overleg met Atos Origin gekozen voor de implementatie van een nieuw hardwareplatform voor SAP.

Veranderende behoefte

Atos Origin dat al zeven jaar partner is van DSM werd uitgenodigd deze implementatie uit te voeren. In december 2007 is hierop een nieuwe serviceovereenkomst gesloten voor de wereldwijde levering van services voor SAP hosting services en technisch applicatiebeheer. Deze overeenkomst - die tot eind 2013 van kracht is - is in maart 2009 uitgebreid met non-SAP-diensten. Ook hiervoor zijn enkele projecten in gang gezet om de transitie van DSM naar de nieuwe omgeving gestalte te geven. Naast deze overeenkomst selecteerde DSM Atos Origin als eerste applicatieconsultancypartner.

Gekozen is voor een infrastructuur gebaseerd op technologie van Utility Based Computing. Aloys Kregting, EVP en CIO DSM: 'Hiermee kan DSM zijn dienstverlening op flexibele wijze in overeenstemming brengen met de steeds veranderende behoeftes. De oplossing stemt de beschikbare capaciteit af op de vraag, zodat nooit sprake is van overcapaciteit.' DSM maakt hierbij gebruik van een pool van hulpmiddelen die via een veilige verbinding door verschillende klanten wordt gedeeld. In tegenstelling tot het verleden wordt het daadwerkelijke gebruik in plaats van een vast bedrag in rekening gebracht.

Milieuvriendelijk

'Daarnaast heeft deze oplossing als belangrijk voordeel dat veel minder hardware noodzakelijk is. Naast de financiële besparingen die dit oplevert, is dit ook veel milieuvriendelijker', vertelt Kregting. Dit sluit ook aan op de strategie die Atos Origin voor zijn datacenters heeft ontwikkeld, waarbij de IT-dienstverlener onder meer streeft naar de inzet van duurzame, 'groene' technologie. Bovendien is in het ontwerp niet alleen rekening gehouden met de huidige omgeving , maar wordt ook geanticipeerd op een integratie van nieuwe functionaliteiten, zoals SAP ECC .

In overleg met relevante business-groepen binnen DSM is een migratieprogramma voor 2008 ingericht met sturing vanuit de ict-afdeling van DSM. Dit programma is via DSM governance verankerd in de business voor onder meer de timing van de uitrol. Bij het projecten waren tientallen projectmedewerkers uit zowel Nederland als offshore  van DSM en Atos Origin betrokken. Deze hebben gezamenlijk duizenden mandagen aan het project besteed.

Betrokkenheid

Het projectbeheer was in handen van een stuurgroep waarin alle betrokken partijen - Business, DSM ICT en Atos Origin - zitting hadden. Kregting: 'Dankzij een voortdurende interactie en tussentijdse rapportages verliep de implementatie van de nieuwe infrastructuur - evenals de integratie van bestaande en nieuwe processen - zeer nauwkeurig en succesvol. Dit kwam mede door een strakke op Pince II gebaseerde organisatie, waarin DSM ICT de lead had, en zowel de business, DICT als ook Atos Origin als supplier op alle lagen vertegenwoordigd waren.'

Om een succesvol project te realiseren, is de betrokkenheid van medewerkers  volgens Kregting cruciaal. 'Deze moeten de nieuwe werkwijze immers omarmen. Vanaf het begin is dan ook nadrukkelijk geïnvesteerd in een breed draagvlak binnen DSM. Dit resulteerde in een zeer hoge adoptiegraad van de nieuwe infrastructuur. Door het brede commitment binnen alle geledingen van de organisatie en de ondersteuning van Atos Origin en de leveranciers van hardware was de adaptatie eveneens hoog.'

Binnen het project was aanvankelijk wel sprake van aanloopproblemen, doordat de hardware te laat werd geleverd. Kregting: 'Dit is echter dankzij gemeenschappelijke inspanningen opgepakt en snel opgelost, waardoor het project volgens planning en budget kon worden afgerond. De les die we hieruit kunnen trekken is om voortaan het Proof of Concept nog uitgebreider te testen.'

Schaalbaarheid

De implementatie heeft een jaar geduurd. Het project is onderdeel van de corporate DSM-oplossingen die aan de gehele DSM-organisatie als standaard geleverd wordt. De oplossingen maken gebruik van de wereldwijde sourcing centers van Atos Origin.  'Naast een toekomstbestendig ontwerp voor hosting en technisch toepassingsbeheer tot eind 2013, beschikt DSM nu over een geavanceerde hosting- en datacenteromgeving', zegt Kregting. Dit geeft volgens hem een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwende toepassingen. 'Dit toekomstbestendige ontwerp richt zich zowel op de bestaande omgeving, zoals de DSM-omgeving voor interne samenwerking, het Enterprise Content Management en documentmanagementsysteem als de WebShop- en e-Business-domeinen. Het kan naadloos worden geïntegreerd met nieuwe functionaliteiten, zoals computergebruik als nutsvoorziening en virtualisatie.'

Ook brengt de SAP-omgeving DSM een grotere flexibiliteit en snelheid door de schaalbaarheid van de oplossing. 'Hierdoor kunnen nieuwe projecten snel worden opgestart, maar ook snel gestopt waarna de kosten voor DSM vervallen. Om dezelfde reden is een aanzienlijke kostenreductie gerealiseerd doordat uitsluitend wordt gefactureerd op basis van gebruik.' Mede dankzij de nieuwe infrastructuur beschikt DSM over de flexibiliteit die noodzakelijk is voor een snelle ontkoppeling en integratie van IT-systemen waanneer zich overnames voordoen of als bedrijfsonderdelen worden afgestoten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-07T08:09:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.