Avans laat student kennismaken met ERP

Dit artikel delen:

Hoe automatiseer je met een erp-pakket het volledige productieproces in een fietsenfabriek? Dat was de vraag die informaticadocenten Reinier Dickhout en Bob Bus stelden aan de derdejaarsstudenten Informatica van Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. De studenten konden deze vraag in een practicum van zeven lessen beantwoorden en daarbij gebruikmaken van een volledige versie van IFS Applications, de erp-oplossing van IFS.

Volgens de aan Avans Hogeschool verbonden informaticadocenten Bob Bus en Reinier Dickhout biedt IFS Applications een ideale leeromgeving, omdat het én compleet én voldoende overzichtelijk is voor studenten die moeten leren omgaan met dit type tools.Het practicum dat Bus en Dickhout ontwikkelden, is bestemd voor studenten informatica die kiezen voor de specialisatie Bedrijfsinformatica.

Bus:'Voor ons is het van belang dat studenten niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook iets doen met die kennis. Daartoe bieden we ze praktische tools waarmee ze zelf kunnen ervaren welke bedrijfsprocessen spelen in een productieomgeving en hoe je die kunt inrichten. Dat is van belang voor hun toekomstige beroep, waarin ze vaak een brugfunctie vervullen tussen business en it'.

IFS Applications in een practicum

Door bestaande contacten tussen de informaticaopleiding van Avans en IFS ontstond het idee om IFS Applications in te zetten in een practicum. Een groot voordeel was dat Dickhout als voormalig it-specialist bij een bedrijf veel praktische ervaring heeft opgedaan met dit specifieke pakket. 'IFS verzorgt regelmatig gastcolleges bij ons. De belangstelling daarvoor is groot onder studenten, omdat zij uit eerste hand horen hoe projecten verlopen, wat de belangen zijn en wat hun toekomstige rol daarin kan zijn. IFS bleek bereid om een complete versie van zijn erp-omgeving aan te leveren als virtuele server. Die is op ons netwerk geïnstalleerd, waarna we voor de studenten per duo een fietsfabriek hebben aangemaakt'

Studenten kregen vervolgens de opdracht om bijvoorbeeld artikelnummers aan te maken, een artikelstructuur en productstructuur te creëren en de routing voor de producten te bepalen. Daarnaast konden ze praktische ervaring opdoen met zaken als Material Resource Planning en inkoop.

Volgens de twee docenten is IFS Applications een ideaal platform om studenten kennis te laten maken met alle aspecten van een erp-systeem. Dickhout: 'De software is aan de ene kant een volwaardig erp-pakket dat alle aspecten afdekt waarmee je te maken krijgt in de praktijk van een implementatie. Het is aan de andere kant ook overzichtelijk genoeg om in een practicum te gebruiken, als tool om ervaring met implementeren op te doen. Veel andere pakketten vallen al bij voorbaat af omdat ze te complex en omvangrijk zijn.'

Volgens Bus en Dickhout spreekt het studenten aan om in practica met echte zakelijke software te werken. Vandaar ook dat beiden veel contacten leggen en onderhouden met bedrijven die op welke manier dan ook een bijdrage kunnen leveren aan het onderwijs. Bus: 'Het is daarbij gelukkig onze ervaring dat bedrijven steeds vaker welwillend staan ten opzichte van onze verzoeken. Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang. Bedrijven zoeken continu naar talent, terwijl wij gebaat zijn met praktijktools en praktijkkennis die bij bedrijven aanwezig zijn. Wij kunnen er zo voor zorgen dat we studenten een optimale mix bieden van theorie en praktijk'

Wisselwerking

De wisselwerking tussen bedrijfsleven en hogeschool beperkt zich overigens niet tot de inzet van praktijktools in lesprogramma's. De informaticaopleiding van Avans Hogeschool overlegt ook jaarlijks met vertegenwoordigers van de it-branche over het curriculum. Bus: 'Het is voor ons belangrijk om goed voeling te houden met wat bedrijven zoeken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs goed aansluit bij wat bedrijven nodig hebben. We zien dat dit bij steeds meer bedrijven gaat leven, wat een goede zaak is.'

Bus en Dickhout wijzen er, niet zonder trots, op dat de informaticaopleiding van Avans afgelopen schooljaar door studenten is uitgeroepen tot beste opleiding Informatica door weekblad Elsevier 2014 en door Keuzegids HBO Voltijd 2015. Dat is volgens beiden een uitstekend perspectief voor samenwerking met marktpartijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-17T10:05:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.