Y2K zit leveranciers niet dwars

Onvoldoende voorraad en gebrek aan intallatiecapaciteit ten gevolge van de millennium-bug zou leveranciers aan het eind van dit jaar in de problemen kunnen brengen. Het midden- en klein-bedrijf zou als gevolg daarvan een afwachtende houding aannemen. Om deze veronderstellingen te ontzenuwen enquêteerde een adviesbureau een aantal vooraanstaande IT-leveranciers, meldt V. Kubbe.

Is de kans inderdaad groot dat met name de kleinere bedrijven hinder kunnen ondervinden van het Y2K-probleem? En indien zich een tekort aan gespecialiseerd personeel bij aanbieders van installatiewerkzaamheden voordoet, is het dan denkbaar dat zelfs veilingtechnieken zullen worden gehanteerd met als gevolg dat de hoogste bieder wint? Of is er wellicht helemaal geen probleem doordat het vermeende uitstelgedrag vanuit het mkb zwaar overtrokken is?
Hoe dan ook, de vraag rijst wat de effecten van Y2K zijn op het leveren en installeren van hardware aan het mkb in de laatste maanden van het jaar. Uit ons onderzoek komt naar voren dat er ondanks de explosief toenemende vraag naar hardware tegen het einde van dit jaar geen leveringsproblemen met betrekking tot de hardware worden verwacht. Waar men wel verontrust over kan zijn, is of er wel voldoende capaciteit zal zijn om service te bieden in de IT.
Voor hardware kunnen extra voorraden worden aangelegd om aan een toenemende vraag te voldoen. Het creëren van extra personeelscapaciteit om IT-installatiewerkzaamheden te verrichten, dat is een lastiger vraagstuk. De vraag is dan ook hoe serieus deze mogelijke bedreiging genomen dient te worden, en welke bedrijven kunnen er door getroffen worden?

Stijgende vraag

In maart en september dit jaar hebben wij verschillende grote hardwareproducenten en leveranciers benaderd ten einde meer informatie te verkrijgen over de verwachte stijging van de vraag, verwachte levertijden en eventuele prijsstijgingen in de aanloop naar het jaar 2000.
Het geschetste beeld is dat de producenten en leveranciers vooralsnog verwachten dat in de laatste maanden van dit jaar de vraag naar hardware zal stijgen. Deze stijging houdt verband met eerdere speculaties omtrent het uitstelgedrag van kleinere bedrijven, aangezien de indruk bestaat dat de grote bedrijven al voor een groot deel gereed zijn voor de eeuwwisseling. Producenten en leveranciers hebben maatregelen genomen zoals het aanleggen van grotere voorraden, het aantrekken van extra personeel en het detacheren van personeel bij klanten.
Een klant verwacht bij levering van hardware vaak echter meer dan het afleveren bij de deur. Zeker de (veelal kleinere) bedrijven die zelf geen specialist(en) in huis hebben zullen zonder aanvullende IT-dienstverlening door derden niet uit de voeten kunnen. Hierbij dient met name gedacht te worden aan installatie van hardware (het configureren en aansluiten van PC's, netwerken, randapparatuur) en software (het installeren van systeemsoftware en bedrijfsapplicaties, optimaliseren van netwerkfaciliteiten). Juist deze installatiewerkzaamheden worden door een aantal leveranciers genoemd als IT-diensten waar een tariefstijging verwacht kan worden.

Hogere kosten

Deze tariefstijging hangt samen met een mogelijk tekort aan gespecialiseerd personeel bij de leveranciers, indien de vraag naar hardware en aanvullende diensten inderdaad stevig toeneemt tegen het einde van dit jaar. Vooral kleinere bedrijven kunnen geen gedetacheerd personeel inschakelen gezien hun beperkte financiële middelen.
Voor grotere bedrijven vormt dit minder een obstakel. Vanwege hun omvang zijn zij zich bovendien meer bewust van de noodzaak om tijdig te beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe millennium. Het feit dat leveranciers die alleen grote bedrijven bedienen aangeven geen problemen te verwachten in zowel de levering van hardware als additionele IT-diensten bevestigt dit beeld.
Mogelijk dat achteraf sprake is van een storm in een glas water, maar dat is dan misschien een verdienste geweest van de hier aangezwengelde discussie; de millenniumproblematiek is nu eenmaal een schoolvoorbeeld van een 'self-destroying prophecy'.
 
Drs. ing. V.J. Kubbe
Gouda

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-05T00:00:00.000Z V.J. Kubbe