Het Instrument komt met millenniumgedragsregels

De Federatie Het Instrument heeft als eerste Nederlandse branche-vereniging gedragsregels voor het Millennium-probleem opgesteld. Meer dan 800 leden van de brancheorganisaties voor industriële automatisering, laboratorium-technologie, industriële elektronica, medische technologie en weeginstrumenten zullen zich hier naar richten. Deze gezamenlijke aanpak betreft vooral de 'ingebedde software'.

Tijdens de openingsdag van de beurs Het Instrument '98 wordt de gedragscode officieel bekend gemaakt. Algemene gedragsregel is dat afnemers worden ingelicht over de millenniumbestendigheid van reeds geleverde producten. Dit geldt in elk geval als de producten zijn geleverd na 1 januari 1993. Per applicatiegebied kunnen afnemers binnen redelijke grenzen millennium-relevante informatie verwachten over producten die voor die datum zijn geleverd.
Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de aansprakelijkheid. Die beperkt zich in principe tot de operationele functionaliteit van geleverde producten. Leveranciers willen ook alleen aansprakelijk zijn voor hun 'eigen producten' in 'stand-alone' opstelling. Zodra instrumenten aan elkaar worden gekoppeld, is geen beroep meer mogelijk. De eventuele gevolgen van systeemintegratie worden uitgesloten, tenzij anders is afgesproken. De aangesloten branches zullen per applicatie een redelijke en billijke gedragslijn volgen ten aanzien van onderhoudscontracten, updates en upgrades van systemen.

Pro-actief beleid

Verder wordt de bereidheid uitgesproken nadrukkelijk aan de weg te timmeren. De Federatie spreekt van een pro-actief millennium beleid. Doel is zoveel mogelijk probleemoplossend te werken. Bestaande kennis zal ter beschikking worden gesteld aan de afnemers al dan niet tegen betaling. De klacht dat het zo lang duurde voordat leveranciers duidelijkheid gaven over de millenniumbestendigheid van hun producten, zal geleidelijk aan verstommen. Steeds meer leveranciers beginnen er eindelijk achter te komen hoe de ingebouwde software zich per 1 januari 2000 gaat gedragen. Daar was tijd voor nodig. Maar nu meer zekerheid bestaat, kunnen vragen ook sneller worden beantwoord.
Voor alle sinds begin dit jaar geleverde apparatuur nemen de leden van de Federatie de verantwoordelijkheid op zich. Importeurs zullen zich ervan verzekeren dat de fabrikant die verantwoordelijkheid op zich neemt. Tenslotte wordt leveranciers aangeraden de millenniumbestendigheid van hun producten kenbaar te maken. Waar mogelijk zal van labels gebruik worden gemaakt.
De Federatie Het Instrument heeft ook een omvangrijke website (http://www.FHI.nl/2000) in gebruik gesteld met links naar meer dan 1000 bedrijven die millenniumgevoelige producten verkopen. Ook staat hier informatie van niet-leden op. De ambitie is het virtuele trefpunt te worden voor technologie binnen Nederland. Industriële afnemers, (wetenschappelijke) instellingen, ziekenhuizen en consumenten kunnen daar een schat aan informatie vinden over producten variërend van printers tot hartpompen. Een geavanceerde zoekmachine moet er voor zorgen dat de gebruiker snel de gewenste informatie vindt.  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.