Jaar 2000 en euro slokken IT-budgetten bij banken op

Uitgaven nemen dit jaar met 14 procent toe

De IT-budgetten van banken worden dit en volgend jaar bijna volledig opgeslokt door oplossing van het millennium-probleem en invoering van de euro. Beide operaties zorgen dit jaar bovendien voor meer dan een verdubbeling van de IT-budgetten. De IT-uitgaven groeiden de afgelopen zes jaar met 5 à 7 procent maar zullen nu met 14 procent toenemen.

Dit zijn de voornaamste conclusies uit het jaarlijkse internationale IT-onderzoek van Ernst & Young onder financiële instellingen. Aan dit onderzoek doen meer dan honderd banken en andere financiële dienstverleners mee uit 26 landen.
Vroeger hadden vooral banken van buiten Europa het idee dat de komst van de Economische en Monetaire Unie (EMU) en euro louter een zaak was voor Europese financiële instellingen. Deze gedachte is inmiddels achterhaald. Wereldwijd groeit het besef dat euro en EMU dwingen tot grote technologische aanpassingen. Men neemt inmiddels algemeen aan dat de kosten hiervan hoger zullen uitvallen dan die bij het milleniumprobleem.

Steeds meer geld

Van 1999 tot en met 2001 zal de groei van de IT-uitgaven geleidelijk aan weer terugzakken naar de gebruikelijke 6 procent. Hoewel het groeitempo van de uitgaven de komende jaren dus weer zakt, blijven de absolute bedragen fors toenemen. In het jaar 2001 zal het IT-budget twee keer zo hoog zijn als in 1992. Deze extra bedragen gaan op aan elektronische handel, object georiënteerde technologie, middleware en gemeenschappelijke platformen.
Vooral na het jaar 2000 verwachten financiële instellingen veel geld te moeten investeren in electronic commerce; het elektronisch zakendoen, winkelen en informatie uitwisselen via datanetwerken zoals Internet. Men gaat ervan uit dat het 'nieuwe winkelen' dit jaar al met 300 procent toeneemt. Welke rol de banken zelf hierin zullen spelen, is voor de meeste van hen echter niet duidelijk. Het gaat om veel geld, maar waarom en waaraan dit wordt besteed is nog de vraag voor het merendeel van de financiële instellingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.