AEX maakt tijdreis naar 2000

Optiebeurs voert ketentest uit op bestendigheid transactieverkeer

Bij veel organisaties stond de afgelopen week in het teken van millenniumtesten. Ook Amsterdam Exchanges (AEX) deelde oliebollen uit. De effecten- en optiebeurs voerde een tijdreis uit en deed alsof het jaar 2000 was begonnen.

Bij de AEX ging het om een ketentest om te kijken of het transactieverkeer met de banken en de commissionairs ook na de eeuwwende correct zou verlopen. Er mocht in geen geval risico bestaan dat het handelsverkeer stil kwam te leggen. Het testen in de productieomgeving was dan ook uit den boze. De IT-afdeling bouwde daarom een schaduwopstelling van de computerfaciliteiten in de kelder van Beursplein 5 en huurde daarvoor ruimte in het uitwijkcentrum van KPN in Amsterdam Sloterdijk. Ook stelde het in samenwerking met de gebruikers een testset op. Zo'n zeventig financiële instellingen die een elektronische interface met de AEX hebben, kregen van te voren te horen welke fictieve effecten- en optie-orders werden nagespeeld, op basis van de koersgegevens van afgelopen 13 augustus.

Weekeinde

De test begon op woensdag 1 september. De AEX simuleerde alsof dit woensdag 29 december 1999 was. Net als aan het eind van dit jaar viel de eeuwwisseling in het weekeinde, in de nacht van vrijdag 31 december 1999 op zaterdag 1 januari 2000 (in werkelijkheid: van 3 op 4 september). Op maandag 3 januari (= maandag 6 september) hielden zowel gebruikers als technici de effecten- en optiesystemen in de gaten. Ook werd de zogeheten officiële prijscourant afgedrukt om te kijken of daar nog vreemde datums in stonden. In het uitwijkcentrum voerden de IT'ers printtesten uit op roze papier, om de kans op vermenging met officiële stukken uit te sluiten.

Eén bug

De test is succesvol afgesloten. Dat paste in de lijn der verwachting. "Wij hebben zo'n 1300 componenten onderzocht op hun millenniumgevoeligheid. Dat deden we óf zelf óf we vroegen aan de leverancier een verklaring. Uiteindelijk hebben we slechts één serieuze millenniumbug gevonden, en dat was op een uitdraai", zegt Jac Cremers, de ingehuurde consultant van Cap Gemini.
Jaco Buiter, projectmanager millennium, noemt de kans dat er iets raars gebeurt tijdens de eeuwwende buitengewoon gering. Voor hem zal het millenniumweekeinde relatief rustig zal verlopen, "tenzij er in Australië en Azië gekke dingen gebeuren tijdens de eeuwovergang."
De AEX voert volgende week nog een grote test uit om vast te stellen dat de systemen ook het schrikkeljaar (29 februari 2000) overleven. De eindrapportage zal op 22 oktober uitkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Rik Sanders