Gartner: millennium zal erger zijn dan gedacht

'Economische wereld-infrastructuur loopt gevaar'

De millenniumwisseling zal een grotere invloed hebben op computersystemen dan tot nog toe wordt verwacht. Bovendien veroorzaakt de overgang naar het volgende millennium nu al kleine fouten in computers.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Gartner Group. De analistenfirma beweert verder dat de gevolgen van het millenniumprobleem nog tot in het jaar 2002 merkbaar zullen zijn.
Het Jaar 2000-onderzoeksteam van Gartner ondervroeg 15.000 bedrijven in 87 landen en combineerde de gegevens die dat opleverde met andere, relevante rapporten. De groep, die onder leiding staat van directeur Lou Marcoccio, kwam naar eigen zeggen tot schokkende conclusies. Bedrijven merkten in 1980 al de eerste fouten op die gerelateerd zijn aan het millennium. Het gaat hier bijvoorbeeld om polissen en hypotheken die al vooruitlopen op of doorrekenen naar het jaar 2000 en verder. Dergelijke fouten doken later regelmatig weer op, bijvoorbeeld in 1995 toen garantiebepalingen met een looptijd van vijf jaar werden verwerkt.

Voorbereiding

Het onderzoek wijst uit dat de telecommunicatie-, nutsmiddelen- en transport-industrieën, waar de wereldwijde economische infrastructuur op rust, nauwelijks voorlopen op de minst voorbereide sectoren, gezondheidszorg, voedselverwerking en overheden. Zeker 50 procent van de firma's in de olie-, elektriciteit- en gas-industrie verwacht dat bedrijfskritische systemen door de millenniumwisseling zullen uitvallen. Dit zorgt voor onrust bij verzekeraars; deze deinzen nu terug voor het dekken van calamiteiten die verbonden zijn met het millennium.
Volgens Gartner hebben veertig Amerikaanse staten al toezeggingen gedaan aan verzekeringsmaatschappijen dat die onder bepaalde voorwaarden niet aansprakelijk zijn te stellen. Het onderzoeksbureau schaart zich dan ook aan de zijde van collega-analisten die een hausse aan millennium-gerelateerde rechtszaken voorspellen. Ondertussen heeft de Amerikaanse Securities Exchange Commission in reactie op kritiek vanuit het Congres haar richtlijnen aangescherpt voor het openlijk verstrekken van de millenniumvoorbereidingen door bedrijven.

Achterliggers

Het onderzoek van Gartner meldt dat bedrijven vorig jaar slechts 5 procent van hun IT-budget aan het millenniumprobleem uitgaven. Dat stijgt dit jaar naar 30 procent en bereikt in 1999 44 procent, aldus het rapport. Verder meldt het onderzoeksbureau dat Japan en Duitsland minstens twaalf maanden achterlopen op de Verenigde Staten, Nederland en België wat betreft het voorkomen van millenniumfouten. Andere achterliggers met een grote kans op ernstige verstoringen zijn Argentinië, Venezuela en afgezien van Israël het hele Midden-Oosten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.