Verhuurbedrijven spinnen garen bij eeuwwisseling

Wederverkopers en distributeurs pikken graantje mee

Het millenniumprobleem legt computerverhuurbedrijven geen windeieren. De stroom extra opdrachten zal nog tot halverwege 2000 voortduren.

Directeur Frans van Schijndel van verhuurbedrijf Kender Thijssen laat in een korte reactie weten dit beeld te kunnen onderschrijven. Raymond Groebbé, directeur van concurrent Hamilton Livingston, vertelt dat zijn bedrijf vorig jaar al zo'n 20 tot 25 procent extra opdrachten heeft gekregen als gevolg van de millenniumproblematiek. Hij verwacht dit jaar een vergelijkbaar groeipercentage, al betreft het andersoortige klanten. "Vorig jaar kwamen de grote bedrijven langs, dit jaar kloppen de gemeenten en middelgrote bedrijven op de deur."
De uiteindelijke omzetstijging zal uitkomen tussen de 10 en 15 procent. Groebbé: "Die groei ligt wat lager omdat een millenniumtest, die gemiddeld zo'n twee of drie weken duurt, korter is dan de gangbare testen. Het testen van een ingewikkelde software-implementatie neemt bijvoorbeeld zo'n zes maanden in beslag."

Kapers op de kust

Vanuit millennium-oogpunt gaat het vooral om de verhuur van server-systemen (AS/400, Windows NT en Unix); naar desktops wordt minder gevraagd. Volgens Groebbé willen klanten hun nieuwe, millenniumbestendige omgeving testen, of juist hun eigen oudere systemen waarin ze kunnen nagaan of de geplande correcties kunnen testen. Vooral voor dit laatste zijn ze bij Hamilton aan het goede adres. "Zelfs leveranciers beschikken vaak niet meer over een correcte kopie van een ouder systeem", constateert de Hamilton-directeur." Hij merkt dat er door het millennium-vraagstuk nieuwe partijen op de markt verschijnen. "Ik kom geregeld wederverkopers en distributeurs tegen die nu ook apparatuur verhuren. Ik ga ervan uit dat dat tijdelijke concurrentie is."

Huur/koop

Volgens Rob Brink, een van de oprichters van het vorig jaar in maart gestarte IT Rent, is er in het algemeen sprake van een groeiende vraag naar computerverhuur. "Organisaties hebben meer behoefte aan flexibiliteit in hun architectuur. Daarnaast wordt overal als gevolg van het millenniumprobleem en de invoering van de euro veel nieuwe apparatuur opgetuigd. Eindgebruikers willen dit liever eerst uitproberen. Wij werken dan ook veel met huur/koop-constructies." IT Rent verhuurt voornamelijk Intel-spullen van IBM (notebooks, PC's en Netfinity-servers) aan resellers en distributeurs. Zowel Brink als Groebbé verwachten dat het millenniumwerk nog tot in het jaar 2000 doorloopt. Zij denken dan aan situaties waarin het toch is misgelopen en organisaties nieuwe systemen moeten testen.

Uitwijken

Het testen van mainframe-omgevingen gebeurt meestal in een werkende omgeving en is voor computerverhuurders te complex. Leveranciers doen dat vaak zelf, maar men kan ook terecht bij het Computer Uitwijk Centrum (ook wel Getronics Business Continuity genoemd) om daar een kopie van de omgeving neer te zetten. Volgens een woordvoerster hebben veel bestaande klanten dit jaar extra bloktijd gereserveerd voor millennium-testen, overigens ook voor server-systemen. Ook meldt zij dat het uitwijkcentrum meer consultancy-werk rond het Jaar 2000-probleem erbij heeft gekregen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.