Strijd om KPN Datacenter barst los

Paul Smits breekt met strategisch it-beleid Wim Dik

KPN zal weinig moeite hebben om een koper te vinden voor zijn KPN Datacenter. IT-bedrijven staan te trappelen om het over te nemen. Zo vaak komt het niet voor dat er in Nederland een groot rekencentrum te koop staat.

De plannen om het rekencentrum van de hand te doen, horen bij de onlangs door KPN-topman Paul Smits aangekondigde grootscheepse herstructurering om de torenhoge schulden te verkleinen. Bij KPN Datacenter werken 1200 medewerkers, waarvan ruim duizend in vaste dienst. Het onderdeel heeft grote vestigingen in Groningen en Den Haag en draaide in 2000 een omzet van rond de 400 miljoen gulden.
"Wij hebben zeker belangstelling voor het datacenter van KPN. Al zullen we niet de enige zijn", zegt Henk Bosma, voorzitter concerndirectie Pink Roccade. Een woordvoerder van EDS verklaart dat zijn bedrijf "uiteraard interesse heeft. Het is een interessant object voor onze business". Zijn collega bij Cap Gemini Ernst & Young zegt niet te kunnen aangeven of Cap wel of niet in gesprek is, maar meldt wel dat "het je zou verbazen als we niet in gesprek zouden zijn." Zegsmensen bij IBM ("wij kijken altijd rond naar potentiële kandidaten") en Getronics ("wij geven geen informatie over strategische zaken") houden zich meer op de vlakte. Overigens is IBM een it-partner van KPN: het nam in augustus 1999 het datawerkplekbeheer over dat KPN voor klanten uitvoerde.

Baas in eigen it

De verkoop van een groot rekencentrum in Nederland is geen schering en inslag. Uitbesteding is hier nog lang niet zo gewoon als in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Henk Bosma wijst hiervoor twee hoofdoorzaken aan. "In Nederland gaat veel aandacht uit naar de sociale kant van de bedrijfsvoering: het afstoten van een groep medewerkers om prijsvoordelen te behalen, ligt ons niet. Verder heerst op continentaal Europa vaak de angst om de regie uit handen te geven en zijn we daarom minder bereid tot uitbesteding. Dat blijkt ook uit het feit dat de interne it-bestedingen bij overheden en bedrijven nog steeds hoger zijn dan de externe. Onze grootste concurrenten zijn eigenlijk onze klanten."
Bosma vindt eveneens dat een bedrijf baas in eigen informatiehuishouding moet blijven, maar meent dat dit goed in contracten kan worden vastgelegd. "Dat automatisering vanwege het strategische belang niet kan worden uitbesteed, is geen sterk argument. Vliegtuigbouwers laten bijvoorbeeld hun motor ook door andere fabrikanten bouwen. Het belangrijkst is dat organisaties zelf moeten weten wat ze willen met it. Die uitgangspunten moeten ze vastleggen in service level agreements, waarbij afspraken regelmatig worden getoetst."

Etalages

KPN Datacenter moet vanaf 1999 zijn eigen broek ophouden, ook al werkt het voornamelijk voor KPN zelf. Het levert bijvoorbeeld de technische infrastructuur voor het telecombedrijf, maar ook applicatiefunctionaliteit via het eigen gesloten netwerk. Dat netwerk is ook ingezet om op bescheiden schaal klanten buiten de moederschoot te bedienen, zoals Univé, Dienst Omroepbijdragen en de postkantoren. Om de dienstverlening te verbeteren zette het management het mes in de veel onderhoud vragende, bonte verzameling systeemsoftware en koos het voor drie strategische platformen: IBM's mainframe S/390, Windows NT en Unix.
Onder de vorig jaar vertrokken roerganger Wim Dik profileerde KPN zich als ict-bedrijf en gold automatisering nog als een strategische activiteit. Het daarvoor speciaal in 1999 opgerichte bedrijfsonderdeel Corporate Networks biedt complete oplossingen aan op automatiserings- en datacommunicatiegebied, en werkt samen met bijvoorbeeld het interne rekencentrum en softwarehuis en KPN Research. Met de aankondiging dat het computercentrum in de etalage staat, breekt Smits met het beleid van zijn voorganger. Ook het belang in het netwerkbedrijf Infonet (met uitzondering van Infonet Nederland) zal worden verkocht. Smits wil Corporate Networks omvormen tot een aparte werkmaatschappij, onder leiding van de pas benoemde Ada van der Veer-Vergeer, wat een eventuele verkoop in de nabije toekomst vergemakkelijkt.

Partiële uitbesteding

Volgens Pink Roccade-topman Bosma bestaan er in Nederland nog steeds genoeg rekencentra die zijn bedrijf graag zou willen overnemen. "Al moeten we ons altijd de vraag stellen of een rekencentrum niet te groot is. Die van echt grote banken zouden bijvoorbeeld voor ons niet te behappen zijn. Zulke grote internationale contracten komen vaak bij IBM of EDS terecht."
Dat banken en verzekeraars hun it-krachtcentrales de deur uit doen, komt in de Verenigde Staten wel voor, maar in Nederland niet. Wel beginnen Nederlandse financiële instellingen meer partieel uit te besteden. Zo voert Pink Roccade een groot deel van het applicatiemanagement voor Aegon uit en kreeg het een maand geleden de extra opdracht om dat ook voor Aegon Particulieren te doen. De verzekeraar heeft er overigens voor gekozen om met meerdere it-partners in zee te gaan: EDS mag een deel van de infrastructuur beheren. "Kunnen ze ons er mooi onder houden," reageert Bosma laconiek.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.