'Millennium-klus vaak eentonig'

Randstad-directeur adviseert goede IT-ers van Jaar 2000-project te halen

Goede automatiseerders moeten niet te lang op Millennium-projecten worden gezet. Anders dreigen ze een prooi te worden voor headhunters. Directeur J. Sevenstern van Randstad Automatiseringsdiensten, waarschuwde hiervoor tijdens het Telecongres Highway 2066 te Bussum.

Bij Millennium-klussen zit vaak veel monotoon werk. Veel automatiseerders houden daar niet van. "Als deze mensen te lang dergelijk werk moeten verrichten, is de kans groot dat ze worden weggekocht", aldus Sevenstern. "Daarom is het beter op deze projecten geen ambitieuze talenten te zetten, maar stugge doorwerkers."
Randstad heeft speciaal voor deze laatste categorie van harde werkers zonder al te hoge aspiraties het bedrijfsonderdeel Millennium Services. De cultuur en managementstijl van deze dochter wijkt af van Randstad Automatiseringsdiensten.

Conflict

Sevenstern sprak zijn grote zorg uit over het tekort aan automatiseerders. Goed gekwalificeerde mensen zijn steeds moeilijker te vinden. Projectleiders dreigen daarbij in conflict te komen met IT-managers die de verantwoordelijkheid hebben over meerdere projecten. Beide functiegroepen hebben een verschillende kijk op hetgeen een goed gekwalificeerde automatiseerder moet doen. Een projectleider streeft ernaar mensen met een maximum aan ervaring zo lang mogelijk bij een project te betrekken. Daarentegen zal een IT-manager zijn ervaren mensen zo efficiënt mogelijk willen inzetten. Hij zal de beschikbare ervaring willen spreiden over meerdere projecten als er sprake is van schaarste.

Concessies

De overspannen arbeidsmarkt dwingt ondernemingen steeds meer concessies te doen aan de kwaliteit. De vraag is niet waar je goed gekwalificeerde mensen vandaan kunt halen, maar of er voldoende gekwalificeerde mensen zijn. In 1998 is het aanbod van werk eenvoudigweg te groot.
Het bedrijfsleven dreigt alle wervings- en bindingstrucs uit de kast te halen. Gevolg is dat salarissen en emolumenten de pan uit rijzen. Iedereen gaat tegen elkaar opbieden. Maar dat is niet het enige. IT-mensen krijgen ook een hogere status binnen een organisatie en er dreigt uitholling van de kwaliteit. Overal worden mensen vandaan gehaald, zelfs uit het buitenland. Sevenstern sprak over het rondpompen van ervaren mensen en lieden die de gevraagde kwalificatie niet kunnen waarmaken. Ook dure wervingscampagnes leiden niet tot een groter aanbod van personeel.

Omscholing

Sevenstern waarschuwt dat niet iedereen in dezelfde vijver moet vissen. De sleutel tot succes ligt in een vergroting van het aanbod. Dit kan door omscholing van mensen die een andere opleiding hebben gevolgd. Bij het aantrekken van nieuw personeel moeten we niet te veel naar vooropleiding kijken, aldus de Randstad-directeur.
In 1998 komt het aan op schaarste-management en herverdeling van taken. Dat houdt omgaan met spanningen en tegenstrijdige belangen in. Managers zullen een mix van ervaren en onervaren mensen moeten inzetten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.