Drie decennia Computable (Mark Plekker)

De goede verstaander had het natuurlijk al in de gaten: Computable bestaat dertig jaar. Eind jaren zestig ontstond onder automatiseerders de behoefte om informatie over de beroepsuitoefening uit te wisselen. Aanvankelijk verscheen Computable eenmaal per drie maanden, later tweewekelijks en in loop van de jaren zeventig uiteindelijk wekelijks.

De oplage van Computable is in de afgelopen decennia uitgedijd van 17.400 tot ruim 80.000 op dit moment.
In 1968 sprak men nog van 'de' computergebruiker. Dat volstond. Deze definitie is in de loop van de jaren verfijnd, omdat bijna iedereen in Nederland zich inmiddels computergebruiker mag noemen. De 'professionele automatiseerder', daar richt Computable zich nu op. De vakman of -vrouw die het brood verdient met het 'ten behoeve van anderen' bouwen en aan de praat houden van geautomatiseerde systemen.
Dit jubileumjaar zal Computable om de twee weken in een aparte rubriek de achterliggende dertig jaar automatiseringsgeschiedenis in een maatschappelijk en historisch perspectief plaatsen. Immers automatisering is geen doel op zich maar heeft een 'dienend' karakter.
Het is iedereen duidelijk dat informatietechnologie, zoals we de automatisering graag noemen, zijn tentakels over bijna elke sector van de samenleving heeft uitgeslagen. Stof genoeg om ook de komende dertig jaar een interessant vakblad op te baseren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-16T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.