VPN in de kinderschoenen

Bij kleinere bedrijven speelt vpn nog een te verwaarlozen rol

Vooral grotere organisaties kiezen voor vpn (virtual private networks) om op een veilige en kosteneffectieve manier medewerkers en netwerken buiten het bedrijfspand te bereiken. Toch speelt deze technologie nog een marginale rol, afgezet tegen andere netwerktechnologieën zoals frame relay en isdn.

  
Alleen bij grotere organisaties begint vpn een rol van betekenis te krijgen. Het percentage bedrijven boven de vijfhonderd medewerkers, dat vpn gebruikt, is in een jaar tijd gegroeid van 1 naar een kleine 4 procent. Slechts 1 procent van de kleinere bedrijven zet de technologie in om de reikwijdte van de bedrijfsinformatie te vergroten.
Vpn speelt op dit moment een bescheiden rol in Nederland. Uit de ICT Navigator van Comstruction, een lopend onderzoek naar de in gebruik zijnde ict infrastructuur bij het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt dat een kleine 4 procent van alle bedrijven met vijfhonderd medewerkers of meer de technologie gebruikt voor de opbouw van het wide area network. Bij kleinere bedrijven speelt vpn nog een te verwaarlozen rol. Wel is de technologie in opkomst.
Dat is ook één van de uitkomsten van het rapport ''Ip vpn hardware and software markets in Europe" van het Britse onderzoeksbureau Frost en Sullivan. Werd er in dit marktgebied in heel 2001 428 miljoen euro omgezet, tegen het einde van dit jaar verwacht het bedrijf op grond van informatie van fabrikanten van vpn-apparatuur een groei tot 618 miljoen euro.
ICT Navigator
De ICT Navigator is een lopend onderzoek naar de ict-infrastructuur die alle Nederlandse bedrijven met vijftig medewerkers of meer gebruiken. Het in België gevestigde Computer Profile belt met een callcenter alle bedrijven in Nederland, België en Luxemburg af om op adresniveau een gedegen beeld te krijgen van de gebruikte ict-systemen. Het marketingbedrijf Comstruction heeft het gebruik van deze informatie gekocht en deelt deze informatie met Computable om als achtergrond te dienen bij nieuwsanalyses en achtergrondverhalen.
In 2006 moet dit cijfer uitkomen op 1,2 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht veel van vpn's; het zal internet een nieuwe draai geven: door encryptie kan bedrijfsinformatie op een veilige manier via relatief goedkope internetinfrastructuur gedeeld worden met bronnen buiten het netwerk.

Belemmeringen

Toch ziet Frost en Sullivan aspecten die verdere groei van vpn de komende tijd kunnen tegenhouden. Internet staat niet bekend als een betrouwbaar medium. Vpn-technologie moet zich verder bewijzen voordat potentiële gebruikers overtuigd zijn. Vooral bij toepassing op laptops vormt het een mogelijke bedreiging, omdat kwaadwillenden via een vpn-verbinding rechtstreeks het bedrijfsnetwerk op kunnen. Daarnaast gaan de prijzen van een veiliger alternatief, huurlijnen, nog steeds naar beneden.

  
Vooral isdn is als verbindingsmethode voor toegang op afstand op zijn retour. Vpn, maar ook het aandeel van de vaak duurdere huurlijnen, zijn het afgelopen jaar met twee procent gegroeid.
Basf Drukinkt is één van de weinige bedrijven die bereid is tegenover Computable aan te geven waarom het bedrijf vpn gebruikt. Volgens Robert Fouchier, projectmanager it bij het bedrijf, gebruikt de organisatie vpn al vier jaar om medewerkers met laptops en andere vestigingen toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk. Het bedrijf is vooral uit kostenoverwegingen vpn gaan gebruiken. Fouchier zegt de firewall "goed in de gaten te houden" om mogelijke beveiligingslekken via laptops te dichten. Daarnaast is het gebruikersprofiel van mensen buiten het netwerk nauw omschreven. Zo krijgen zij geen toegang tot de fileserver.
Jo Smeets, coördinator ict bij Zorggroep Noord-Limburg, ziet mogelijkheden voor het gebruik van vpn, maar zegt dat er geen aanbod is. De organisatie heeft 53 vestigingen in Noord-Limburg, waarvan 32 aangesloten zijn op de centrale infrastructuur van de organisatie. De helft is verbonden met het hoofdkantoor via huurlijnen. Smeets zegt gekeken te hebben naar vpn via dsl-verbindingen (digital subscriber line) van KPN, maar dat KPN pas volgend jaar zijn dsl-aanbod in dit deel van Limburg uitbreidt.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.