Migratie naar GbE moet infrastructuur GGZ Spatie vlot trekken

Case study 2: Migratie naar GbE moet infrastructuur GGZ Spatie vlot trekken

De ict-infrastructuur van GGZ Spatie heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Daarbij zijn destijds keuzes gemaakt die nu nog maar weinig perspectief bieden op verdere evolutie. De vervanging van het fddi-netwerk door GbE (Gigabit ethernet) is de eerste stap op weg naar een infrastructuur met meer mogelijkheden voor de langere termijn.

Een kijkje in de ict-keuken van GGZ Spatie in Apeldoorn leert dat daar diverse verouderde technologieën in gebruik zijn die niet meer langs evolutionaire weg vallen op te waarderen. Hoewel tussen de gebouwen aan de rustieke Deventerweg een ring met twaalf glasvezelkabels ligt, draaide daarop tot voor kort een 10 Mbps fddi-netwerk (fiber-optic distributed data interface). Het Novell bestands- en afdruksysteem is weliswaar stabiel en goedkoop, maar wordt door steeds minder software leveranciers ondersteund. Als firewall is Bordermanager in gebruik, maar voor Mimesweeper en Websweeper moesten twee NT-servers in huis gehaald worden. Voor het systeem met de elektronische zorgdossiers draait Oracle op een zware AIX-server van Bull. Een SCO Openserver-systeem voor de financiële applicaties (Exact op Progress), een logistiek systeem van Pinkroccade en Foodcare voor de keuken brengen het aantal verschillende platformen op vier.

Vraaggestuurde zorg

Jan Meijer werkt sinds anderhalf jaar als ict-coördinator bij GGZ Spatie om de ict-infrastructuur klaar te maken voor de vraaggestuurde zorg. Daarin gaat ict een veel grotere rol spelen. De krappe budgetten, die al te grote of snelle stappen vooruit verhinderen, beperken Meijer daarbij enigszins, maar kan hij bouwen op de solide bodem van de dikke glasvezelring en een robuuste draadloze 34 Mbps verbinding met de kantoren in het centrum van Apeldoorn.
De inmiddels zes jaar oude fddi-hubs waren Meijers eerste prioriteit. Zolang de oude 3Com-apparatuur blijft draaien, gaat alles goed. Echter, als de stroom eraf gaat, is het altijd de vraag of een systeem weer op gang wil komen. Hoewel 3Com de apparatuur nog steeds repareert (het biedt daarop levenslange garantie) kan dat bovendien niet meer heel snel gebeuren.
De offertes van Cisco en 3Com voor 100/1000 Mbit ethernet ontliepen elkaar nauwelijks wat betreft de prijs. De eerdere ervaringen met 3Com, de goede ondersteuning en het gemak waarmee een afspraak valt te maken met de netwerkspecialisten hebben daarom de doorslag gegeven.

Mobiele gebruikers

Op dit moment worden de netwerkaansluitingen van de 370 werkstations opgewaardeerd tot 100 Mbps. De uplinks van de 4400 switch zijn met 1 GbE verbonden met een dubbel uitgevoerde 4050 switch. Daaraan zijn ook de servers gekoppeld met een dubbele netwerkkaart. Omdat er aan glasvezelkabel geen gebrek is, is het geen probleem om het oude netwerk voorlopig ernaast in de lucht te houden. Daarom is voor de duur van de migratie een speciale router geïnstalleerd om het oude fddi en het nieuwe ethernet-netwerk met elkaar te verbinden. Daarnaast wordt op dit moment gewerkt aan een noodstroomvoorziening en een uitwijkmogelijkheid voor de draadloze verbinding.
Komend jaar moet Meijer zich richten op de Bull-server. Met de grootschalige invoering van epd's (elektronisch patiënten dossier) gaat deze machine een grotere rol spelen. Dit betekent dat voor redundantie gezorgd zal moeten worden. Omdat computersystemen essentieel zijn bij het aanbieden van vraaggestuurde zorg, komen er wellicht mogelijkheden tot het doen van extra investeringen. Een andere trend is de beweging naar ambulante zorg (ook mobiele gebruikers moeten straks de online dossiers kunnen raadplegen), maar dat is veel verder weg.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Ronald Pardous
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.