Case: SOA bij E.ON

"Webservice moet generiek zijn"

Het succes van een soa staat of valt met het schrijven van generieke services die herbruikbaar zijn. Dat vindt Erik Roet, ict & data manager bij E.ON Benelux. Via een soa kan E.ON snel en flexibel nieuwe online diensten aanbieden.

Erik Roet, ict & data manager bij E.ON Benelux, was er vroeg bij. Al in 2001 stelde hij voor om binnen energieleverancier E.ON een service oriented architecture (soa) op te zetten. Zijn doel was toen nog bescheiden: financiële medewerkers makkelijker toegang geven tot informatie over energiekoersen. Die data was namelijk opgeslagen in een woud van databanken. Werknemers moesten daar informatie uithalen via verschillende tools, die allemaal verouderd en weinig gebruiksvriendelijk waren.

Pilot

Roet wilde dat anders: hij zag één spreadsheet voor zich waarin via webservices alle benodigde informatie getoond werd. Samen met een collega startte Roet een pilotproject van twee maanden. In die periode werden de eerste services geschreven en een Excel-applicatie gebouwd voor het vaststellen van de energietarieven.
De gebruikers waren enthousiast en daarmee was de kogel door de kerk. Er werd een soa-leverancier (OutSystems) ingehuurd om ook de andere functies van de bestaande systemen onder te brengen in één groot ‘SOA Energy Framework'. Die bestaande systemen verzamelen meetgegevens, voorspellen de stroombehoefte, sturen de stroomproductie aan en melden de hoogspanningsnetbeheerder hoeveel capaciteit E.ON de dag daarop nodig heeft.

Virus

De nieuwe service-gerichte ict-architectuur heeft drie lagen: de bestaande databaselaag, een nieuwe serviceslaag (die de oude systemen ondervraagt via SQL en koppelt via XML) en daarbovenop een wisselende applicatielaag (die via .Net en Java informatie naar het web brengt). In die bovenste laag verschijnen steeds nieuwe applicaties. Want, zoals Roet grappend zegt "het is net alsof je een virus binnenhaalt: als je eenmaal een service oriented architecture hebt, dan wil iedereen opeens een webapplicatie".

Meterstanden

Door de liberalisering van de energiemarkt vanaf 2000 is snelheid en flexibiliteit belangrijker geworden dan ooit. Roet is blij dat vooraf goed is nagedacht over het schrijven van de generieke services, want met de herbruikbaarheid daarvan staat of valt volgens hem het succes van een soa.
Die services zijn gelukkig van meet af aan op de toekomst voorbereid: sinds 2005 kunnen grote klanten daardoor hun eigen gegevens online opvragen. In de toekomst wordt dat ook mogelijk voor particuliere klanten. Zo voorziet Roet dat consumenten in de toekomst niet alleen hun meterstanden online kunnen inzien, maar ook flexibel stroomgebruik kunnen instellen. Bijvoorbeeld dat de stroomgroep voor het zwembad bij een hoge energieprijs automatisch wordt uitgeschakeld. Roet: "Stroom is geen spannend product, dus moet je je als leverancier vooral onderscheiden met je diensten."

Interoperabiliteit

Tot nu toe bouwde soa-leverancier OutSystems alle nieuwe applicaties, maar intern worden inmiddels bij E.ON ook ontwikkelaars opgeleid. Die bouwen webportals op maat voor grote afnemers zoals fabrieken en andere stroomleveranciers. Het grote voordeel van een soa vindt Roet de herbruikbaarheid van services: "Je kunt snel applicaties bouwen zonder investeringen. Al je systemen werken namelijk samen dankzij het gebruik van open en populaire standaarden zoals XML, Java en .Net."

Bezoek het Computable SOA-seminar

Computable organiseert op 27 maart een seminar waarop ervaringsdeskundigen spreken over de implementatie van een soa binnen hun organisatie. De valkuilen van soa's komen hierbij ruimschoots aan bod, maar natuurlijk ook de voordelen die een soa kan opleveren. En we zouden Computable niet zijn, als we niet eerst zouden uitleggen wat een soa is en waarom u er eentje wilt. Of niet. Bekijk het programma en schrijf je nu in (gratis voor eindgebruikers).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-18T11:31:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.