Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

i3 groep levert server-, storage- en VMware-oplossing

ICT Zorggroep Cello klaar voor de toekomst

Vernieuwing server, storage en VMware garanderen hoge beschikbaarheid. Toen de verhuizing van het hoofdbureau van Zorggroep Cello naar een nieuw pand in Vught in een stroomversnelling kwam, betekende dit ook een boost voor de lang gewenste ict-vernieuwing. i³ groep werd als partner aangetrokken voor advies, levering, installatie en implementatie van een nieuwe server, inclusief virtualisatie, storage en back-up op basis van HP-oplossingen. Met als resultaat, een toekomstgerichte ict-inrichting die de beschikbaarheid van data garandeert. En een zeer tevreden opdrachtgever.

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen bij Cello terecht voor wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Maar ook voor (ambulante) begeleiding, behandeling, logeren of een cursus. Ook op het hoofdbureau van Cello zijn cliënten aan het werk, bijvoorbeeld om post te sorteren, pc’s te repareren, koffie en thee te brengen of in de drukkerij. Cello heeft ruim 2.500 medewerkers en ongeveer 2.000 cliënten, verspreid over circa 80 kantoor-, woon- en dagbestedinglocaties in het noordoosten van Noord-Brabant en het zuidwesten van Gelderland. De kantoorlocaties zijn in 2010 gecentraliseerd in één hoofdbureau in Vught. Een verandering die voor de inrichting van de ict nogal wat gevolgen met zich meebracht.

Snelle start
'Door stimulerende regelingen van de overheid vanwege de crisis ging de bouw van het nieuwe pand in Vught ineens versneld van start. En dat betekende voor ons dat wij ook snel moesten schakelen qua ict', vertelt Will de Laat, Hoofd ICT, servicedesk en receptie van Cello. 'Omdat we wisten dat de verhuizing eraan kwam hadden we gewacht met het vernieuwen van de ict. Uiteraard hadden we wel al een beeld van onze wensen en eisen, maar omdat ict-ontwikkelingen nou eenmaal razendsnel gaan hadden we hier nog geen concrete vorm aangegeven. Ineens moesten ook wij razendsnel aan de slag.'

Definitief design
Toen duidelijk werd welke ruimte Cello zou betrekken en dat er met een zorgcentrale gewerkt zou gaan worden, kon Cello het definitieve design opstellen. Beschikbaarheid stond hierbij voorop. 'Het werken met een zorgcentrale houdt in dat cliënten op afstand bewaakt worden. En dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de ict-inrichting. Denk aan op afstand te openen deuren, camera’s en persoonsalarmering.' Alle wensen en eisen ten aanzien van de inrichting van telecom, storage en het netwerk werden verwerkt in het programma van eisen.

Wat al vanaf dag één vaststond was de keuze voor de oplossingen van HP. 'Cello werkt al jaren met volle tevredenheid met de producten van HP. Alle storage was al ingericht op basis van HP en eenduidigheid was een grote wens. Dan weet je in ieder geval dat de afstemming tussen alle producten geen problemen oplevert. Never change a winning team', stelt De Laat. 'We hebben HP gevraagd om oplossingen te laten zien. Daar kwam al snel de HP Lefthand multi-site san-oplossing uit. We zijn dus begonnen met de vraag 'Wat heb je in je winkeltje', en niet 'Wie gaat het doen?’. Dat kwam in de volgende fase.

Kwaliteit voorop
Tijdens een uitgebreide offerteronde met vijf leveranciers wees HP Cello op de i³ groep als een van de grotere HP-leveranciers met ervaring op het gebied van VMware en storage ín de zorg. Als laatst aangesloten partij ging i³ groep er uiteindelijk met de opdracht vandoor. De Laat: “We hadden direct een goed gevoel bij i³ groep. Ze gaven een degelijke presentatie, geen verkooppraatje, een verhaal uit eigen ervaring. Je merkte dat ze zich goed hadden ingelezen en direct konden meedenken. Er dongen meer partijen mee, ook huidige leveranciers, maar uiteindelijk gaat het niet om gunnen, maar om kwaliteit. En dat vonden we bij i³ groep. Ook de pragmatische aanpak sprak ons aan. Kortom, een goed gevoel, goede afspraken en goed meedenken.”

Beschikbaarheid 99,996
i³ groep is met de server- en storageomgeving aan de slag gegaan. In plaats van fibre channel is gekozen voor de HP P4500. “We hadden al servers van de eerste generatie, p-blades, die naar de nieuwste blades zijn gemigreerd. De meest krachtige in de markt en een goede combinatie met VMware. Er is voor VMware virtualisatie op basis van vSphere 4 Enterprise gekozen. Dit geeft de garantie dat de beschikbaarheid hoog blijft. Bovendien levert het aanzienlijke besparingen op.” De vereiste van Cello was een beschikbaarheid van 99,966. Onder andere vanwege de zorgcentrale: die moet 24/7 draaien. “Maar ook omdat we ondertussen gingen migreren naar digitale telefonie, zodat alle locaties en medewerkers met elkaar kunnen communiceren zonder extra kosten. Maar dan moet het wel werken.” Kortom, de afhankelijkheid van ict groeide alleen maar meer en daarmee het belang van een goed ingerichte en betrouwbare ict-infrastructuur. Daarom is ook gekozen om, naast de server in Vught, elders een uitwijklocatie in te richten. “Het voordeel van de ‘Lefthand-oplossing’ is dat het een exacte kopie is: eerst draait het naast elkaar en dan trek je het uit elkaar. We hebben eerst op de uitwijklocatie het nieuwe netwerk ingericht. Zodat de kritische omgeving al draaide en we de nieuwe omgeving hier rustig konden opbouwen.”


Presteren onder tijdsdruk
Het is een megaoperatie geweest, die nog steeds aan de gang is. Maar De Laat kijkt er met volle tevredenheid op terug. 'Het design is goed doordacht. De beschikbaarheid van 99,996 is bereikt. i³ groep heeft zich bewezen als betrouwbare partner. Zij hebben van begin tot eind gezorgd voor het leveren, installeren en implementeren van de HP-storageproducten en VMware én voor een strakke projectbegeleiding. Snel schakelen was hierbij van groot belang, want we stonden onder behoorlijke tijdsdruk. En dat deed i³ groep. Het was niet ons, maar een gezamenlijk probleem. Het gaf een goed gevoel om een bedrijf achter je te hebben staan dat een tandje bij kan schakelen.'

Tevreden terugkijken
Cello heeft inmiddels het nieuwe pand betrokken en circa 70 procent van de 80 locaties is vernieuwd. Terugkijkend stelt De Laat dat de juiste keuzes zijn gemaakt. Zowel qua design, partner i³ groep als de HP-oplossingen. 'Alles is goed weggezet en redundant. We zijn klaar voor de toekomst. Al duurt die in it-land niet langer dan vijf jaar.' Met i³ groep is een proactief services contract op maat afgesloten, CARE Light, bovenop de garantie van HP. Dit betekent onder meer dat alle communicatie en contacten via i³ groep lopen. 'En dat is prettig, want i³ groep kent ons en onze organisatie en ict-omgeving als geen ander. En aangezien Cello een organisatie in beweging is, is dat een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde samenwerking.'

Geleverde totaaloplossing:
- Nieuwe server, storage en back-up architectuur op basis van HP en server virtualisatie op basis van VMware;
- HP Blade enclosure 2x;
- HP Lefthand Multi-site SAN oplossing;
- HP MSL4048 back-up oplossing;
- VMware op basis van vSphere 4 Enterprise;
- CARE Light contract.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-01T15:18:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.