LOI virtualiseert met VDI-appliance IOdis

Business innovatie

Kun je de zware werkstations van software-ontwikkelaars succesvol virtualiseren? De it-afdeling van de LOI (Leidse onderwijsinstellingen ) ging deze uitdaging aan en beproefde de afgelopen vijf jaar een aantal oplossingen waarvan de performance steeds te wensen overliet. Totdat in 2012 de vdi-appliance van IOdis in gebruik werd genomen, via reseller ExtraVar. Dit bracht de performance op het gewenste niveau, terwijl de kosten lager uitvielen dan bij de eerder beproefde oplossingen.

'Volgens IOdis kun je met deze appliance minimaal vijftig desktops virtualiseren, dus voor tien high performance users moet dit ook kunnen', blikt Wilco Noordermeer, manager it-beheer bij de LOI terug. Binnen luttele seconden worden de verschillende applicaties geladen. Onder de streep komt Noordermeer een stuk goedkoper uit dan wanneer hij de san voor de omgeving was blijven gebruiken. 'We hebben nu alle voordelen van virtualisatie plus een hoge snelheid plus een aantrekkelijk kostenplaatje. Met applicaties die snel laden, kunnen onze ontwikkelaars efficiënter werken. En dat biedt ook kostenvoordelen.'

In de loop van 2008 ontstond de behoefte bij de LOI om de elektronische leeromgeving (ELO) te moderniseren, zodat het beter aansluit bij webgedreven technologie, zoals applicaties die in Java zijn geschreven. Voor deze vernieuwingsoperatie werd een samenwerkingsverband aangegaan met ontwikkelaars in Roemenië.

Eind 2009, begin 2010 ging de LOI geheel over naar een virtuele desktop infrastructuur, gebaseerd op drie geclusterde IBM-servers. Verder werd gebruik gemaakt van het Microsoft remote desktop protocol in combinatie met VMware View en een vpn-tunnel voor verbinding met de client-werkstations in Roemenië. Helaas was de performance nog steeds onder de maat.

Het knelpunt was de storage. De LOI gebruikte hiervoor een san. De twee varianten die vervolgens werden geprobeerd boden nog steeds niet de juiste performance en de kosten lagen hoger. Noordermeer overwoog om zelf met de Fusion-io kaart van IOdis een nieuw cluster te bouwen. Het voordeel van deze kaart is dat deze uitstekend voldoet in omgevingen met intense workloads en daarnaast is de storage al aan boord in de vorm van ssd-geheugen. 'Voordeel is dat je het san niet zo belast', geeft Noordermeer aan. ExtraVar wees hem vervolgens op de vdi-appliance van IOdis. Na de succesvolle 'proof of concept' in het voorjaar van 2012 volgde een implementatie in de zomer van hetzelfde jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-26T10:33:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.