Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De Ronde Venen kan met flash-storage toekomst aan

Gemeente De Ronde Venen is klaar voor de toekomst met HPE 3PAR All Flash storage omgeving

Foto: Vincent van Zeijst

Tussen Amsterdam en Utrecht ligt de gemeente De Ronde Venen, met een oppervlakte van 117 vierkante kilometer één van de meest omvangrijke gemeenten in de provincie Utrecht. Richard van Valderen, chief information security officer (ciso) bij de gemeente. 'Om een hoge beschikbaarheid van onze systemen en digitale informatie te kunnen waarborgen hebben wij in de afgelopen jaren gefaseerd een uitwijkfaciliteit gerealiseerd. Inmiddels is onze complete infrastructuur 100 procent gevirtualiseerd en dubbel uitgevoerd.'

Om de omgeving beheersbaar en up-to-date te houden investeert De Ronde Venen jaarlijks in een upgrade van een deel van de infrastructuur. Ciso Van Valderen: 'Afgelopen jaar was het oudste HPE EVA storagesysteem aan de beurt om vervangen te worden, mede omdat het onderhoud relatief duur werd. Wij wilden ons breed oriënteren in de markt, maar het is heel lastig om de diverse oplossingen op technisch gebied goed met elkaar te vergelijken. Omdat wij die expertise niet in huis hebben, hadden we daar advies bij nodig. Daarbij moet je kunnen vertrouwen op een kennispartner die onafhankelijk advies geeft.'

'Wij zijn al jaren tevreden klant bij i3 groep en hebben ze gevraagd ons te adviseren en ondersteunen. We hebben een aantal leveranciers uitgenodigd en overal kwam naar voren dat de mechanische disk langzaam maar zeker uitgefaseerd gaat worden. Steeds meer oplossingen zijn gebaseerd op flash storage.'

De keuze voor All Flash

Peter van der Torn is Solution Consultant bij i3 groep. “Om een goed gefundeerde keuze voor disk versus Flash storage te kunnen doen, heeft i3 groep een scan gedaan op de huidige data van de gemeente. Op basis van een voorzichtige calculatie bleek Flash initieel goedkoper tot gelijk geprijsd, maar over de hele levenscyclus duidelijk goedkoper. Vooral uitbreidingen op extra capaciteit of performance worden veel voordeliger, omdat kleinere fysieke eenheden nodig zijn. Verder is All Flash veel sneller in vergelijking tot traditionele disk, en kun je zodoende en datacompressie en sneller toegang tot de data krijgen.

Richard van Valderen: “De gemeenteraad wil het zo goedkoop mogelijk doen voor de inwoners, daarom kijken we kritisch naar het kostenaspect. Daarnaast willen we bewust een groene gemeente zijn, dus aspecten als minder stroomverbruik en minder koeling speelden voor ons ook mee. Wij hebben bewust voor een All Flash omgeving gekozen.”

Leveranciersselectie

Uit het voortraject kwam een prijsindicatie op basis waarvan de gemeente een meervoudig onderhandse aanbesteding moest uitschrijven. Na een inventarisatie bij diverse fabrikanten is opnieuw gekozen voor HPE. Richard van Valderen: “HPE bleek een van de goedkoopste aanbieders. Verder hebben wij veel kennis en ervaring op HPE omgevingen in huis. Wij hebben een aanbesteding uitgeschreven vijf partijen uitgenodigd een aanbieding op te stellen.

Uit deze ronde kwam i3 groep niet alleen prijstechnisch het beste naar voren, maar ze boden ook de meeste zekerheden en ontzorging rond de implementatie. Natuurlijk is de prijs belangrijk, maar de migratie moet ook zo min mogelijk overlast voor de organisatie opleveren.”

Tijdens de aanbesteding lanceerde HPE de 3PAR 8200, die nog meer voordelen bood maar niet duurder bleek dan het huidig leverbare model, de 7200. Peter van der Torn: “De nieuwe 8000 serie van HPE biedt vooral een nog betere integratie met andere infrastructuur onderdelen zoals VMware. Dat biedt de komende jaren duidelijke voordelen bij zowel beheer als de implementatie van toekomstige uitbreidingen.”

De ervaringen met i3 groep

Richard van Valderen: “Ik vind i3 groep een prettige organisatie om zaken mee te doen. Ze zijn voldoende kleinschalig om persoonlijk te zijn, maar hebben zeker voldoende technische kennis in huis. Daarnaast zijn ze goed bereikbaar, van hoog tot laag: zelfs de directeur is gewoon bereikbaar als het nodig is. 

Wat ik verder heel prettig vind is dat ze veel aan kennisdeling doen op allerlei vakgebieden. Ze organiseren bijvoorbeeld regelmatig interessante Kiosk sessies waar je veel van op kan steken. Voor ons is i3 groep echt een betrouwbare kennispartner.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-30T10:31:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.