Smart farming tilt suikerbietenteelt naar hoogste plan

Nextview lanceert in samenwerking met Suiker Unie ‘slim en groen programma’

Meer produceren, maar met een minimale impact op het milieu. Voor die uitdaging staat de landbouwsector. SAP-innovatiepartner Nextview schiet de branche te hulp met een smart-farmingprogramma - dat beloond werd met de Global SAP Innovation Award 2018.

Het programma zal gedraaid worden in de suikerbietenteelt en wel onder de vlag van Suiker Unie, een coöperatie van zo’n negenduizend telers van suikerbieten. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en vermarkt suikerproducten voor consumenten en bedrijven. In die rol adviseert Suiker Unie onder andere ook over suikerbietrassen en het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Het bedrijf licht in een persartikel toe dat de suikerbietensector al ‘ruim honderd jaar’ circulair werkt en dat er eigenlijk alleen maar goede en zeer goede telers bestaan. Maar als de sector over honderd jaar nog steeds wil bestaan, moet Suiker Unie zijn rol nog beter in gaan vullen. Daarbij wordt gedacht aan optimaliseren van de opbrengst van de bieten, tegen een lage kostprijs en zo duurzaam mogelijk.

Telers

De weg naar dat succes loopt in de ogen van Suiker Unie via SAP en SAP-innovatiepartner Nextview, waarmee een smart-farmingprogramma is gestart. Doel ervan is om telers beter te helpen met specifieke en zelfs ‘ongevraagde’ adviezen. De crux: de jarenlange kennis die Suiker Unie heeft opgedaan zo gebruikersvriendelijk mogelijk bij de telers krijgen, waarna telers aan de hand van beslisregels snel bij het juiste advies uitkomen.

Omdat daarvoor data, heel veel data nodig is, lag de focus in de eerste fase van het project op het verzamelen van gegevens. Telers is gevraagd de locaties van hun percelen door te geven. Aan de percelen koppelde Suiker Unie datalagen die betrekking hebben op de grondsoort, het weer of wat de boer de afgelopen jaren op een stuk land heeft verbouwd.

SAP UI5 en SAP Hana

De betrokken partijen bouwden bovendien met SAP UI5-technologie een mobiele applicatie voor de agronomen van Suiker Unie. Die kunnen hiermee hun veldwaarnemingen vastleggen en doorsturen naar het in-memoryplatform SAP Hana. Suiker Unie leest die gegevens uit en heeft zo per perceel een overzicht van relevante landbouwparameters, geprojecteerd op een geografische kaart.

Ook rolde de suikerproducent een landelijk netwerk van ongeveer 130 internet of things-sensoren uit op bladhoogte die de temperatuur en luchtvochtigheid in de gewassen meten. Die data in combinatie met een big-data-algoritme is bijvoorbeeld te gebruiken om de kans op infecties zoals bladschimmel te berekenen. Resultaat nu is een kaart waarop is te zien welk bietenras op welk veld groeit en wat er vorig jaar werd verbouwd.

Boerenverstand

"De bladschimmelapplicatie, een soort van buienradar voor bladschimmel"

De tweede fase bestaat uit het vertalen van de verzamelde data naar gerichte adviezen: ‘Als u in dat deel van Nederland grondsoort X heeft en vorig jaar gewas Y verbouwde, dan is het advies om nu bietenras Z te verbouwen.’ Suiker Unie werkt hiervoor onder andere aan een ‘rassenadviesapplicatie’, waarmee de teler snel achterhaalt welk bietenras voor de hoogste opbrengst per hectare zorgt.

Een andere concrete toepassing is de ‘bladschimmelapplicatie’, een soort van buienradar voor bladschimmel, wat zoveel betekent dat telers op het juiste moment hun gewasbescherming inzetten; niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat.

‘Door de digitale transformatie waarin we nu zitten, gaan we van gezond boerenverstand naar fact-based farming’, besluit genoemd persbericht. ‘De volgende stap is het uitbreiden van het aantal adviezen, zodat we voor elk perceel gericht advies kunnen bieden.’

Smart farming?

De landbouw wordt in hoog tempo grootgebruiker van hightech-systemen en datatechnologie. Smart farming draait om het slim inzetten van data om op die manier zoveel mogelijk profijt uit elke hectare grond te halen. Dat kan door data te analyseren die bijvoorbeeld afkomstig zijn van sensoren, drones of externe bronnen. De analyses worden ingezet om boeren van het juiste advies te voorzien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet of things

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-13T08:30:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.